Погледнете што се случува со нашето тело доколку секој ден јадете јаткасти плодови

Сподели со своите пријатели

Јаткастите плодови се запоставени од многумина, но не треба да бидат. Имено, сите тие се полни со здрави масти, протеини, влакна и секое јаткасто овошје има свој нутритивен профил. Ви недостига витамин Е, јадете бадеми. Ви требаат повеќе омега 3 масни киселини, јадете јаткасти плодови, треба да ги смирите нервите? Јадете неколку индиски ореви кои се преполни со магнезиум кој го смирува нервниот систем.

Loading...

Можете да ги ставите во салати, супи, смути, јогурт или сами да ги грицкате. Исто така, можете да ги јадете секој ден, особено поради овие пет придобивки што му ги нудат на телото.

Тие се поврзани со добро расположение

Во последниве години, истражувачите успеаја да го поврзат расположението, поконкретно депресијата, со храната. Една студија покажа дека модифицираната медитеранска исхрана може да ги ублажи симптомите на депресија. Еден со друг јаделе по една рака јаткасти плодови, а овој покажал значителни подобрувања.

Друга студија се фокусираше на тоа како исхраната влијае на депресијата кај возрасните. Учесниците мораа да јадат две до три лажици јаткасти плодови дневно. Исто така, покажа подобрување во однос на симптомите на депресија.

 

 

Loading...

Постојат многу причини зошто јаткастите плодови можат да влијаат на расположението. Двете главни се профилот на аминокиселините во јаткастите плодови, кој носи многу придобивки за мозокот и омега-3 масните киселини, кои имаат невропротективно дејство.

Секако, јаткастите плодови не можат да ја заменат пропишаната терапија, таа треба да продолжи да се зема.

Оброците со јаткасти плодови даваат поголемо задоволство

Сите сме се нашле во ситуација кога едноставно ни недостасува текстура, на пример, јогурт или супа. Јаткастите плодови се одлични овде, не само што ќе имаат подобар вкус, туку ќе добиете и дополнителна доза на влакна, здрави масти и протеини.

На ситоста влијаат хормоните и промените во нивото на шеќер во крвта после оброк. Тоа се влакна, здрави масти и протеини кои го продолжуваат чувството на ситост.

 

 

Loading...

Ги намалуваат воспалителните процеси

Потрошувачката на јаткасто овошје е поврзана со пониски маркери на воспаление. Бадемите се богати со витамин Е и во една порција задоволуваат 47% од дневните потреби за оваа хранлива материја. Витаминот Е делува како антиоксиданс и ги штити клетките од оксидативен стрес, кој помага во ублажување на воспалението.

Тие го штитат срцето

Јаткастите плодови се богати со полинезаситени масти и полинезаситени масти, а особено се богати со омега-3 масни киселини.

Еден начин да ги намалите триглицеридите кои го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања е да го зголемите внесот на омега-3 масни киселини. Исто така, го намалуваат лошиот и го зголемуваат добриот холестерол.

 

 

Loading...

Тие го регулираат нивото на шеќер во крвта

На ниво на шеќер во крвта влијаат протеините, мастите, влакната и јаглехидратите. Ако изедете сочно јаболко сами како ужина, веројатно за половина час ќе бидете гладни и ќе копнеете за шеќер, а можеби и ќе почувствувате слабост. Тоа е затоа што јаболката се главно јаглени хидрати кои нагло го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, а потоа тој нагло опаѓа. Но, ако комбинирате јаткасти плодови или путер од јаболко со јаболко, тие разлики во нивото на шеќер во крвта ќе бидат многу помали.