Пет највитални семиња за нашето тело, овие совети можат да го подобрат вашето здравје

Сподели со своите пријатели

Овие пет типа семиња може да се пофалат со нивната препознатлива хранлива вредност и уникатните вкусови кои секојдневната храна ја претвораат во вкусен деликатес полн со хранливи материи.

Loading...

Семињата се суперхрана која е навистина корисна за нашето здравје и благосостојбата на целиот организам. Затоа, вклучете семиња во вашата исхрана, не повремено, туку постојано, и ќе ги искористите нивните хранливи материи.

Следниве се најздравите видови семиња, и повеќето од нив ќе останат свежи до една година ако ги чувате во херметички затворен сад во фрижидер. Сите овие семиња содржат и омега-3 масни киселини, кои се добри за здравјето на мозокот, срцето и кожата. Исто така, секое од овие семиња може да се пофали со својата карактеристична хранлива вредност и уникатни вкусови кои секојдневната храна ја претвораат во вкусна деликатес полна со хранливи материи.

 

 

1. Чиа семе

Нутрициона вредност:

Loading...

Калории по оброк: 70 по лажица (суво). Значајни хранливи материи: влакна и калциум.

Придобивките од чиа семето

Една лажица има повеќе влакна отколку парче леб од цели зрна. Овие семиња значително го подобруваат варењето и ве прават сити, вели нутриционистот од Њујорк, Лорен Слејтон.

Влакната, протеините и омега-3 масните киселини во чиа семето можат да помогнат да се намали ризикот од срцеви заболувања. Имено, една студија од 2014 година, исто така, покажа поврзаност помеѓу јадењето чиа семе и нискиот крвен притисок кај луѓето со хипертензија. Исто така е одлично што две порции чиа семиња нудат иста количина калциум како половина чаша млеко.

Може да пробате чиа семе во форма на пудинг. Направете чиа пудинг од ванила и цимет и пополнете го со гранола и овошје ако сакате поцврста текстура.

 

 

Loading...

2. Семки од сончоглед

Нутрициона вредност:

Калории по оброк: 204 за 1/4 чаша. Значајни хранливи материи: витамин Е и селен.

Придобивките од семки од сончоглед

Една порција обезбедува речиси целосна дневна доза на витамин Е, кој помага да се одржат здрави мозочни клетки и да се намали холестеролот. Во студијата од 2014 година објавена во списанието на Американското медицинско здружение, пациентите со Алцхајмерова болест кои земале витамин Е дневно имале побавен функционален пад од оние кои не го користеле. Една порција нуди 34 проценти од препорачаната дневна вредност на селен, минерал поврзан со поправка на ДНК.

Пробајте ги со зачини. Измешајте половина чаша од овие семиња со малку сол, ким, чили во прав и цимет. Печете ги суви во тава на средна температура 4 до 5 минути.

 

Loading...

 

3. Ленено семе

Нутрициона вредност:

Калории по оброк: 75 во две лажици (мелено). Значајни хранливи материи: Влакна и алфа линолеинска киселина (АЛА).

Придобивки од ленено семе

Студија од 2011 година објави дека недијабетичарите кои секојдневно јаделе ленено семе (кое е богато со растителни влакна за регулирање на шеќерот) ја зголемиле чувствителноста на инсулин по 12 недели. И документот од 2012 година сугерираше дека лененото семе може да помогне во намалувањето на ЛДЛ холестеролот (лош) кога се меша со вискозна храна, како што е јогуртот.

Loading...

Триесет грама од овие семиња имаат повеќе од двојно омега-3 масни киселини од порција лосос.

Пробајте ленено семе во овесна каша. Посипете мелено ленено семе на овесна каша со мед. И, секако, можете да го комбинирате лененото семе со сок од портокал, бидејќи витаминот Ц му помага на АЛА омега-3 директно да влијае на здравјето на срцето и мозокот.

 

 

Loading...

4. Семиња од коноп

Нутрициона вредност:

Калории по оброк: 90 во две лажици. Значајни хранливи материи: гама линолеинска киселина (GLA) и протеини.

Придобивки од коноп

Конопот (кој не е халуциноген) е добар за здравјето на кожата и зглобовите, вели Кети Деимеке, диететичар на клиниката Мајо во Феникс. Конопот е исто така редок вегански извор на сите осум есенцијални амино киселини. Една студија од 2013 година на стаорци објавена во Европскиот весник за исхрана покажа дека протеинот од коноп помага да се намали високиот крвен притисок.

Loading...

 

 

5. Семки од сусам

Нутрициона вредност:

Калории по оброк: 103 во две лажици .. Значајни хранливи материи: фитостероли и железо.

Loading...

Придобивките од семето од сусам

Семето од сусам е богато со фитостероли, кои „се држат до холестеролот“, вели Ребека Скритфилд, диететичар од Вашингтон. Некои студии кои ја истражуваат врската помеѓу сусамот и холестеролот открија дека дневниот внес на семе од сусам има позитивни ефекти врз нивото на липидите, LHL холестеролот и нивото на вкупниот холестерол. Исто така,

само 1/4 чаша има пет пати повеќе железо од една чаша суров спанаќ.

 

Loading...