Научниците тврдат: Очите откриваат колку личноста е интелигентна!

Сподели со своите пријатели

Очите можат и откриваат колку е интелигентна личноста и каква е неговата мозочна функција, бидејќи тие се во корелација со големината на зениците, тврди нова научна студија. Според таа студија …
колку се поголеми зениците, толку е поголема можноста нивниот „сопственик“ да биде попаметен.

Loading...

Когнитивните способности, како што се контрола на вниманието, интелигенција на флуиди и капацитет на работна меморија се поврзани со големината на зеницата, заклучија научниците од Институтот за технологија во Џорџија, откако испитале 500 учесници во студијата, пишува РТ.

 

 

Тие ја измериле просечната големина на зеницата на секој од учесниците, кој бил на возраст од 18 до 35 години. Потоа на учесниците им биле дадени низа тестови кои мерат колку можат да останат фокусирани и да го задржат вниманието додека некој намерно се обидува да им го одвлече вниманието. Исто така, било измерено колку тие се способни да ги решат проблемите со кои претходно не се соочиле и колку моќ имаат да запомнат нови информации.

На учесниците потоа им биле понудени низа когнитивни тестови за да ја измерат нивната способност да останат фокусирани и да го контролираат вниманието додека се намерно расеани, да размислуваат преку нови проблеми и да запомнат нови информации. Лабораторијата била затемнета за студентите да не трескаат како одговор на светлината.

„Откривме дека поголема зеница е поврзана со поголема интелигенција на течности и контрола на вниманието, но исто така и со понизок степен на работна меморија“, велат авторите на студијата, објавени во Cognition International Journal.

Loading...

 

 

Иако се користеле уреди со голема моќност во лабораторијата, истражувачите велат дека разликата во големината на зеницата кај оние што постигнале највисоки и најниски резултати може да се открие со голо око.

Објаснувајќи зошто големината на зеницата може да укаже на моќ на мозокот, истражувачите сугерираат дека корелацијата може да биде поврзана со локусот корулеус на нервниот систем што ја регулира мозочната активност во одредени региони.

Врската помеѓу големината на зеницата и когнитивната способност може да се објасни со дејството на нервниот систем познат како locus coeruleus или „сина точка“. Овој систем ги регулира активностите во одредени региони на мозокот, но има и влијание врз дилатацијата на зеницата.

 

Loading...

 

Со далекусежни нервни врски со мозокот, ослободува хормон кој регулира одредени процеси, вклучувајќи внимание и учење.

Исто така, помага да се вклучат оддалечени региони на мозокот во тековна активност за решавање проблеми, додаваат тие, додавајќи дека се потребни дополнителни истражувања за да се испитаат врските и интелигенцијата на учениците.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *