Научниците од Финска успеале да направат кафе во лабораторија

Сподели со своите пријатели

Фински научници успеале да одгледуваат кафе во лабораторија. Нивното кафе не се меле од зрна, туку се одгледува од растителни клетки во биореактор. Лозарите ги чистат шумите за да обезбедат простор за нови култури .

Loading...

Во иднина, љубителите на кафе може да пијат кафе произведено од билката Петри наместо на плантажа, велат финските научници кои се надеваат дека успеале да одгледуваат одржливо кафе во лабораторија.

 

 

– Навистина е вистинско кафе бидејќи во овој производ нема ништо освен – кафе – вели Хајко Ришер, покажувајќи сад полн со кафеав прав.

Тој и неговите колеги од Финскиот институт за технички истражувања VTT веруваат дека со производството на овој вид кафе ќе се избегнат многу еколошки проблеми предизвикани од масовното производство на еден од најпопуларните пијалоци во светот.

Нивното кафе не се меле од зрна, туку се одгледува од група растителни клетки на кафе под строго контролирани услови во биореактор.

Loading...

 

 

Кога се пече, прашокот може да се подготви на ист начин како и обичното кафе.

Кафето е проблематично

Групата на Ришер ги користеше истите принципи на клеточното земјоделство како оние што се користат за производство на месо во лабораторија а не вклучуваше колење говеда. Ваквото месо беше одобрено за продажба во Сингапур минатата година.

„Но, кафето е проблематичен производ“, рече Ришер, делумно затоа што зголемените глобални температури ги прават постојните насади помалку плодни, па одгледувачите ги чистат шумите за да обезбедат простор за нови култури.

 

Loading...

 

– Тука е и проблемот со транспортот, како и користењето на фосилните горива. Совршено е логично да се бара алтернатива – смета Ришер.

Тимот сега спроведува анализа на степенот до кој би било одржливо масовното производство на кафе во лабораторија, но Ришер верува дека таков процес ќе бара помалку труд и помалку трошоци од конвенционалното кафе.

Професионални дегустатори

За љубителите на кафето, вкусот на лабораториското кафе ќе биде пресуден за неговиот успех, но засега само специјално обучени дегустатори имаат дозвола да го пробаат бидејќи легално е „нов вид на храна“.

 

Loading...

 

„Засега, тие можат само да го вкусат и плукаат, не можат да го проголтаат“, вели научникот Хеики Аисала, експерт за сензорна перцепција кој води група дегустатори како дел од фински проект.

– Во споредба со обичното кафе, клетката е помалку горчлива, што може да се должи на малку помалото количество на кофеин. Но, ние не сме професионални дегустатори на кафе, и знаеме дека во текот на овој процес се создаваат многу вкусови – додаде Ајсала.

 

 

Loading...

Ришер верува дека ќе бидат потребни најмалку четири години пред кафето од лабораторијата да добие одобрение од регулаторот за комерцијална употреба.

Проектот би можел да биде важен и за самата Финска, која е меѓу водечките земји во светот во однос на потрошувачката на кафе по глава на жител.