Малку познати психолошки занимливости кои сигурно не сте ги знаеле

Сподели со своите пријатели

Дали знаевте дека големите лажговци најдобро можат да „намирисаат“личност што лаже?

Loading...

Прочитајте што друго има на списокот на помалку познати психолошки занимливости…

Психолошки трикови кои ќе ви помогнат ментално да им се допаднете на другите

– Дали знаевте дека пријателството кое се развива на возраст од 16 до 28 години е потрајно од другите?

– Иако имаме чувство дека трае долго време, емоционалната болка, всушност, трае од 10 до 20 минути, додека сè друго е само сеќавање на тоа што самите го проектираме.

– Важат за подуховит пол, но мажите едноставно сакаат да зборуваат повеќе или да се шегуваат со некого повеќе од жените, па се чини дека се позабавни.

 

Loading...

 

Што прво гледате на фотографијата? Овој психолошки тест открива детали за вашиот карактер!

– Подобро е да бидеме тажни и опкружени со луѓе што ги сакаме, отколку да бидеме среќни со погрешни луѓе.

– Луѓето изгледаат попривлечно кога зборуваат за работи за кои се доста заинтересирани.

– Луѓето кои зборуваат два јазика можат несвесно да ја променат својата личност кога ќе се префрлат од еден на друг јазик.

– Мизофонијата е состојба на умот кога човекот е изнервиран од најмалите звуци, дури и од нечие дишење, кивање и џвакање.

Често зборувате сами со себе? Еве што психолозите велат за тоа!

– Оние кои спијат со куп перници често се депресивни и осамени.

Loading...

 

 

Паровите кои ги прават овие работи се посреќни, тврдат психолозите

– Во просек, потребни се три недели за мозокот да прифати промена на навика, и 66 дена за да се формира.

– Интелигентните луѓе се обидуваат да избегнат конфликти кога и да можат, па иако забележуваат сè, тие не кажуваат ништо за тоа.

– Убедувањето дека сте спиеле добро, може да го измами мозокот да помисли дека навистина е така, што ви дава повеќе енергија и се нарекува „плацебо спиење“.

– Парите навистина купуваат среќа, но во Европа тоа важи само до 4.000 евра месечно.

Loading...

Што вашиот Инстаграм профил кажува за вас според психолозите?

 

 

Зошто се чешаме по главата додека размислуваме?

– Кога некое лице со дефицит на знаење и вештини во одредена област верува дека е супериорно, не ги препознава своите недостатоци и грешки, но затоа ги потценува професионалните и квалификуваните луѓе, тоа значи дека страда од когнитивно нарушување наречено Данинг-Кругеров ефект.

Loading...

– Вашите одлуки се порационални кога размислувате за нив на друг јазик.

– Луѓето кои даваат најдобар совет обично имаат најмногу проблеми.

– Колку поинтелигентно и побрзо размислува човекот, толку неговиот ракопис е полош.

ТЕРАПЕВТИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Децата кои добиваат ќотек се склони на дрога и депресија

 

Loading...

 

– Ако не можете да ги запрете мислите кога сте во кревет, станете и запишете ги, бидејќи тоа ќе ви го олесни заспивањето.

Зошто сите озборуваме, а презираме озборувања?

– Луѓето кои се обидуваат да ги израдуваат сите околу нив, честопати се чувствуваат многу осамено.

Loading...

– Кога ја држите раката на саканата личност, болката и грижите се намалуваат.


Leave a Reply