Што вашиот Инстаграм профил кажува за вас според психолозите?

Сподели со своите пријатели

Повеќе од половина милијарда луѓе секојдневно користат Инстаграм, а истражувањето покажа дека 64 проценти од нив ја создале своја „интернет личност“, алтернативна верзија на самите нив што тие ја претставуваат само на социјалните мрежи.

Loading...

Психолозите заклучиле дека нашите објави можат да послужат како еден вид „психолошки тест“ што може да открие многу за нашиот карактер. Експертите се согласуваат дека фотографиите што сакаме да ги објавиме најмногу го одразуваат аспектот на животот што го идеализираме и верзијата за себе што ја сметаме за совршена.

Без разлика дали поминувате часови на позирање и внимателно уредување на вашите фотографии или само објавувате фотографија без да размислувате, вашиот профил на инстаграм е прозорец на вашата личност.

Пејзажи и знаменитости

Сите ние меѓу пријателите имаме некој кој, кога патува некаде, има потреба да ги известува следбениците за сè што видел и посетил, наместо да ужива во моментот.

Психолозите веруваат дека таквите лица бараат потврда од најблиските. Фотографиите на пејзажот му кажуваат на патникот дека им недостасува дневна потврда, така што тој објавува фотографии на кои им се дозволува на блиските луѓе да знаат дека е подобар од нив, дури и кога тој не е таму.

Фотографиите за патувања се најдобриот начин за суптилно да го потенцирате вашиот социјален статус и билансот на сметките, а сигурно е дека барем некои следбеници ќе бидат завидливи.

Селфи

Loading...

Експертите веруваат дека луѓето кои често објавуваат селфи се обидуваат да ги импресионираат следбениците, затоа што ваквите фотографии секогаш се добро подготвени.

https://www.instagram.com/p/B3oukDNhnwy/?utm_source=ig_embed

Никој не објавува лошо селфи. Тие бараат внимателна шминка, бесконечно позирање сè додека не се потребни вистинскиот агол, филтри и совршено осветлување, кажувајќи им на вашите следбеници дека сте „суштествени“.

Достигнувања

Кога објавуваме „пофални слики“, како на пример оние каде што истрчавте половина маратон или добивте десетка на тежок испит, покажувате дека ви треба награда за вашите достигнувања, дури и ако се рефлектира во бројот на лајкови.

Луѓето кои објавуваат вакви фотографии најчесто сакаат да покажат дека постигнале одреден успех со леснотија и без многу напор, но тие копнеат по пофалби и „тапкање по рамо“.

Акција

Без разлика дали на фотографиите шетате со куче или скијате по планина, сакате да ја покажете вашата пријателска и смела страна со тоа што ќе ја потенцирате акцијата.

Психолозите велат дека објавувањето фотографии како ова е нормално и здраво, но дека може да стане проблематично ако нашата самодоверба зависи од борбите на лајкови што ќе ги соберат.

Loading...

Leave a Reply