Психолошки трикови кои ќе ви помогнат ментално да им се допаднете на другите

Сподели со своите пријатели

Повеќето пријателства се развиваат природно, така што не се сеќавате како започнале.

Loading...

Сепак, понекогаш сакате да се потрудите да се здружите со нов познаник или да станете подобар пријател. За да ви помогнеме во оваа област, еве неколку предлози да побрзо ги развиете вашите познанства.

1. Копирајте ги

Суптилно имитирајте го однесувањето на друго лице. Додека зборувате, обидете се да го усвоите нивниот јазик на телото, гестот и изразот на лицето. Во 1999 година, една студија на универзитетот во Њујорк го документираше „ефектот на камелеон“ што се појавува кога луѓето не знаејќи се имитираат едни со други, а ова копирање сугерира дека тие се допаѓаат едни на други на одреден начин.

 

 

2. Поминете повеќе време заедно

Loading...

Луѓето се преправаат дека сакаат работи што им се познати и својствени. Студентите на колеџ кои живеат поблиску еден до друг, веројатно ќе бидат поблиски пријатели од оние кои живеат подалеку. Ова е затоа што соседите заедно можат да спроведат активности што се повеќе пасивни и секојдневни. Во такви услови, нивната врска може да се претвори во вистинско пријателство.

3. Дајте им комплимент

„Убавиот збор железни врата отвора“. Ако го опишете другиот како оригинален и добронамерен, луѓето исто така ќе ве перцепираат на тој начин. Но, ако зборувате лошо за другите, другите ќе мислат дека сте и вие такви.

4. Бидете добро расположени

„Емоционална зараза“ е она што се случува кога луѓето се силно под влијание на расположенијата на другите. Луѓето несвесно чувствуваат што прават околу нив. Ако сакате да ги израдувате другите, погрижете се да се откажете од позитивна тревога за време на комуникацијата.

 

 

Loading...

5. Здружете се со нивните пријатели

Две лица ќе бидат поблиски ако имаат заеднички пријател. Само обрнете внимание кога некој ви испраќа барање за пријател на Фејсбук – поверојатно е да ја прифатите таа личност ако имате меѓусебни пријатели.

6. Не давајте им комплименти цело време

Позитивните коментари што ќе ги направите ќе имаат подобро влијание врз нив ако ги направите повремено.

7. Бидете срдечни и способни

Истражувањата ја покажаа теоријата дека луѓето ги судат другите според нивната срдечност и способност. Ако не сакате да се натпреварувате со другите и сте пријателски расположени, луѓето ќе имаат чувство дека можат да ви веруваат. Ако имате повисок економски и образовен статус, веројатно ќе се почитувате. Сепак, прво изразете ја срдечноста, а потоа и можноста.

 

Loading...

 

8. Откријте ги вашите недостатоци од време на време

Луѓето ќе ви се допаѓаат повеќе ако направите грешка од време на време, но само доколку веруваат дека сте претежно способна личност. Покажувајќи им дека не сте совршени, ќе станете поприемчиви за нив.

9. Допирајте ги периодично

Ова се нарекува „сублиминално допирање“, што се случува кога ќе допрете до некоја личност без дури и едвај да забележите. Примери се кога ќе ја допрете раката на пријателот или ќе го потапкате по рамото, што ќе направи да се чувствува поудобно во ваше друштво.

10. Смеј се

Loading...

Било спроведено истражување на социјалните мрежи кое покажало дека луѓето повеќе би сакале фотографија од личност која се смее отколку на сериозна.

 

 

11. Погледнете ги на начинот на кој сакаат да бидат видени

Loading...

Луѓето сакаат да бидат видени и разбрани на начин што е еднаков на нивното искуство од самите себе. Сите ние бараме потврда за нашите верувања, и позитивни и негативни.

12. Споделете тајна со нив

Прашајте ги нешто лично – на пример, каков однос имаат со родителите. Тоа ќе ги натера да се чувствуваат поблизу до вас. Можете да го направите ова на самиот почеток на воведувањето, во смисла дека започнувате со лесни прашања до нешто по приватно. Кога ќе се чувствуваат повеќе лични, тие ќе сакаат да се доверат во вас во иднина.

13. Изрази го чувството за хумор

Ова е многу важно. Секој што сака да се забавува сака и да се смее. Не бидете заплашувани од ова, но слободно изразете го духовитото видување за одредени работи.

Loading...

 

 

14. Нека зборуваат сами

Истражувањето на Харвард покажале дека зборувањето за себе може да биде исто толку ефикасно за вас, како храна, пари и секс.


Loading...

Leave a Reply