Зошто сите озборуваме, а презираме озборувања?

Сподели со своите пријатели

Од безопасни гласини до олеснување – секој озборува понекогаш. Но, сите би рекле дека не одобруваат разговори за отсутните, дека не е убаво. Сепак, психолозите велат дека озборувањето не е ништо страшно и е вкоренето во еволуцијата.

Loading...

“Имав колешка која во секоја прилика ќе ме повлечеше настрана и полугласно ми кажуваше што мисли за лицето што штотуку излезе од просторијата. Таа беше типичен озборувач. Тоа беше многу непријатно за мене. А сепак, го правам истото: Зборувам за луѓе кои не се таму во моментов”.

Научниците претпоставуваат дека 65 до 90 проценти од секојдневните разговори се вртат околу луѓето кои не се присутни. „Луѓето озборуваат со уживање кое може да се спореди со храна или секс“, напишале истражувачите во една студија.

Само мал број луѓе признаваат дека сакаат озборувања. Според една анкета објавена од германското биро за статистика, половина од луѓето велат дека озборувањето е помалку од еднаш месечно или никогаш. Само 11 проценти од луѓето признаваат дека го прават тоа секојдневно. Озборувањето е скоро подеднакво посветено на соседите, колегите, роднините и пријателите, нешто помалку на шефовите, а најмалку за животниот партнер.

Моралниот кодекс на повеќето општества го осудува озборувањето за луѓето позади нивниот грб. „Озборувањето се гледа единствено како однесување со цел да се манипулира со луѓето, да влијае врз нив со зли намери“, пишува во холандската студија под наслов „Зошто луѓето озборуваат“.

 

 

Loading...

Но, всушност, овие разговори со половина глас се подобри од вашиот имиџ. Не само што тие се човечки, туку и значајни. „Преку озборувања, учиме кој е потенцијално добар партнер за соработка и од кого треба да се држиме подалеку“, вели психологот Јан Енгелман, кој ја истражува оваа тема на Универзитетот Беркли во Калифорнија.

Озборувањата ни помагаат да одлучиме кој да влезе во нашиот круг. Веќе, малите деца се заштитени на овој начин од егоистични врсници кои не сакаат да споделат ништо или со кои не им е забавно да си играат, открил Енгелман во една студија.

И што ако озборуваат за мене?

Озборувањето не само што помага да се оддели пченката од плевелите и затоа е избрана од соодветните членови на групата. Озборувањето на другите, исто така, претставува сврзно ткиво на групата. Посилна социјална врска помеѓу озборувањата кои се потпираат едни кон други во доверба и разговараат од далеку.

Научниците ги пронајдоа причините, што ги тера луѓето да озборуваат. Покрај размена на корисни информации, озборувањата навистина може да се користат како манипулации.

Кога на некој ќе зборувате за отсутен човек, влијаете на мислењето за таа личност.

Додуша, повеќето луѓе немаат лоши намери кога озборуваат. Најчестиот мотив е едноставна радост поради малку гласини за некого. Забавно е да разменувате нови озборувања, да го одвлекува вниманието од секојдневниот живот и им дозволува на луѓето да поминат исполнето време, пишуваат холандски истражувачи.

Но, иако скоро сите озборуваат, барем понекогаш сите ќе речат дека не е убаво. „Можеби не ни се допаѓа кога другите озборуваат затоа што тоа може да биде за нас. Нашата репутација тогаш веќе не е во наши раце, веќе немаме целосна контрола “, вели Јан Енгелман.

Loading...

Leave a Reply