ФЕНОМЕНАЛЕН ОБРОК: Тиквички полнети со месо, зеленчук и сирење

Сподели со своите пријатели

Иако тиквичките обично се подготвуваат пржени или како мусака, со нив можете да го направите и ова вкусно јадење – пробајте го и уверете се!

Loading...

Состојки:

Три тиквички со средна големина

ИДЕАЛНИ СО ПИВО: Запечен млад компир (РЕЦЕПТ)

350 грама мелено говедско месо

Половина глава кромид

Половина голема зелена пиперка

Две главици од кромид

Loading...

Чаша и половина вода

¾ чаши сецкани чери домати

Половина голема црвена пиперка

1/3 шолјасецкани печурки

¼ шолја ситни тестенини

РЕЦЕПТ: Запечен компир со коцка за супа

Лажичка сушена мајчина душица

¼ лажички суво оригано

Loading...

¼ лажички сол

¼ лажички бибер

Околу 120 грама пармезан

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Одлична идеја за лесен ручек: Печурки полнети со пилешко и спанаќ

Измијте ги тиквичките и исечете ги на половина надолжно. Ставете ги во неподмачкана тава, така што внатрешните половини на тиквичките се свртени надолу, и печете ги околу 10 минути.

Кога ќе се изладат доволно што ќе можете да ги држите во рацете, користете лажица за да извадите малку од средниот дел со семето.

Loading...

Во меѓувреме, во голема тава испржете го месото со кромид и зелените пиперки околу десет минути, а потоа исцедете ја вишокот на течност. Додадете вода, домат, црвена пиперка, печурки, тестенини, зачини, а потоа крчкајте околу 15 минути и на крај додадете пармезан.

РЕЦЕПТ: Вкусот на сезонскиот зеленчук – плескавици од тиквички

Смесата ставете ја во шупливиот дел на тиквичките, а преостанатата вода истурете ја во тавата. Печете ги тиквичките покриени околу 20 минути, а потоа откријте и оставете го да се пече уште пет минути.

Leave a Reply