Економскиот раст на САД подобар од очекуваниот

Сподели со своите пријатели

Економијата на САД порасна побрзо од очекуваното во последниот квартал од 2022 година, но тоа веројатно дава претерана слика за најголемата светска економија бидејќи мерката за домашната побарувачка го забележа нејзиниот најбавен раст во последните две и пол години, одразувајќи ги повисоките трошоци за задолжување, Глас на објави Америка.

Loading...

Во извештајот на Економскиот секретаријат за растот на бруто домашниот производ (БДП) објавен денеска се вели дека половина од забрзаниот раст е поттикнат од напливот на корпоративниот залихи, од кои некои веројатно се несакани.

Додека потрошувачката одржува солидно темпо на раст, најголем дел од порастот на потрошувачката се случил на почетокот на последниот квартал. Продажбата на мало значително ослабела во ноември и декември.

Ова може да биде последниот квартал на солиден раст пред целосно да се почувствуваат задоцнетите ефекти од најбрзиот циклус на затегнување на Федералните резерви од 1980-тите.

Повеќето економисти очекуваат рецесија до втората половина на годината, иако поблага во споредба со претходните падови, поради невообичаено силниот пазар на труд.

Продажбата на мало нагло ослабела во текот на изминатите два месеци, а производството се чини дека се приклучи на пазарот на домување во рецесија.

Додека пазарот на трудот останува силен, работодавците продолжуваат да се чувствуваат непријатно, што на крајот може да влијае на вработувањето.

Бруто домашниот производ се зголеми за 2,9 отсто по годишна стапка во последниот квартал, се вели во проценката на владата.

Loading...

Американската економија порасна за 3,2 отсто во третиот квартал

Силниот раст во втората половина го избриша нарушувањето од 1,1 отсто во првите шест месеци. Во 2022 година, економијата порасна за 2,1 отсто, што е повеќе од 5,9 отсто пријавени во 2021 година.

Банката на федерални резерви минатата година ја зголеми основната каматна стапка за 425 базични поени, од речиси нула на 4,25-4,50 отсто, најмногу од крајот на 2007 година.

Трошоците, кои сочинуваат повеќе од две третини од економската активност во САД, помогнаа во растот, во голема мера одразувајќи го порастот на трошоците за стоки на почетокот на кварталот, главно за моторни возила.

Потрошувачите исто така трошат за услуги како што се здравје, домување, комунални услуги и лична нега.

Потрошувачката е поддржана од издржливоста на пазарот на трудот, како и вишокот на заштеди акумулирани за време на пандемијата на Ковид. Расположливиот приход на домаќинствата по сметководството на инфлацијата се зголеми на 3,3 отсто, што е раст од еден отсто во третиот квартал.

Стапката на штедење се зголеми од 2,7 отсто на 2,9 отсто

Но, побарувачката за трајни добра, кои главно се купуваа на кредит, падна, а дел од домаќинствата, особено оние со помали приходи, ги потрошија своите заштеди.

Како резултат на тоа, залихите се зголемија на 129,9 милијарди долари, во споредба со 38,7 милијарди долари во претходниот квартал.

Залихите го поттикнаа растот на БДП за 1,46 отсто. Намалувањето на залихите, државните трошоци и трговијата ја поттикнаа домашната побарувачка за само 0,2 отсто, побавно отколку во третиот квартал.

Loading...

Американските акции пораснаа. Доларот беше стабилен во однос на неколку странски валути. Цените на американските акции паднаа.

Сите информации за економско-енергетската криза во Македонија, регионот и светот можете да ги прочитате ТУКА.