09.11.2019 12:30

Човештвото пред климатска криза, предупредија 11.000 научници ширум светот

Facebook Twitter Google+

Човештвото се соочува со „климатска криза“, според драматичното предупредување од повеќе од 11.000 научници од 153 земји, во кое се повикува да се ублажи и да се смени климатската криза.

Меѓународната федерација на научници и истражувачи предупредува дека човештвото ќе „трпи страдање“ доколку не ја подобри значително заштитата на својата планета, пренесува веб-страницата CNET.

Loading...

Предупредувањето објавено во BioScience сумира голем дел од научните истражувања во последните 40 години и се вели дека Земјата е недвосмислено под „климатско влијание“.

480 милиони луѓе загрозени од климатските промени

„Ние се здруживме да прогласиме климатска криза затоа што климатските промени се поостри и забрзуваат побрзо отколку што очекуваа научниците“, вели Вилијам Р. Рипл, професор по екологија на државниот универзитет Орегон и коавтор на предупредувањето.

„Многумина од нас се чувствуваат како да немаме време за акција“.

Рипл напиша предупредување за човештвото во 2017 година, потпишано од повеќе од 15.000 научници, во кое детално ги наведе штетите што луѓето ги направиле на природното опкружување и повикувајќи на промена.

Ажурираното предупредување се фокусира конкретно на климатската криза и ги собира годишните податоци за растот на населението, губење на шумското покритие, емисиите на загадувачи што ја загреваат планетата и потрошувачката на енергија во текот на последните четири децении.

Дали Сонцето има улога во климатските промени?

Соопштението укажува на вознемирувачки тенденции: повеќето мерки на човечко влијание врз климатските промени одат во погрешна насока уште од 1979 година.

Loading...

Новиот документ претставува шест меѓусебно поврзани чекори, кои можат да ги ублажат некои од ефектите на „итен случај“, со повик за големи промени во начинот на функционирање на општеството.

Првиот од шесте чекори е да се спроведе масивна практика за енергетска ефикасност и да се премине на ниско ниво на обновливи извори на јаглерод.

Со губењето на шумите ја губиме битката со климатските промени: За обнова на Амазонија потребни најмалку 100 години

Вториот чекор е да се намалат емисиите на загадувачи на климата, како што се метанот, јаглеродните соединенија и хидрофлуорокарбоните.

Третиот е обновување на екосистемите на Земјата, со помош на гребени, шуми, степи и друго, и со спречување на загуба на живеалиштата и биодиверзитетот.

Четвртиот чекор е да се намали потрошувачката на храна од животинско потекло и, наместо тоа, потрошувачката на луѓето врз основа на растителна храна.

Петтиот чекор е да се премине од политика на континуиран раст на бруто-домашниот производ кон политика на одржлив екосистем и подобрување на човековата благосостојба.

Поради климатските промени во опасност археолошките наоѓалишта на Гренланд

Последниот, шестиот чекор, предложен од научниците е да се стабилизира, а потоа да се намали светската популација до тој степен што ќе обезбеди социјален интегритет.

Овие предлози и предупредувања беа потпишани од 11.258 научници од 153 земји и од многу научни дисциплини – од астрофизика до неврологија.

Loading...

Авторите исто така ја објавија статијата на социјалните медиуми и испратија е-пошта директно до научниците кои го потпишаа претходното предупредување.

„Добивме потписи за поддршка од широк спектар на научници, што веројатно рефлектира дека тие исто така се сведоци на влијанието на климатските промени врз растенијата, животните и екосистемите што ги проучуваат“, рече Томас Њузом, еколог на Универзитетот во Сиднеј и коавтор на трудот.

Дали климатските промени носат нови заболувања?

Сепак, пишува CNET, не е сè грдо и мрачно: како охрабрувачки знак дека „круго  се врти“, авторите посочуваат на неодамнешниот остар пораст на протестите за климата и масовните движења за промена на политиката.

Некои податоци покажуваат дека ситуацијата оди и во позитивна насока.

Loading...

Авторите известуваат дека глобалните стапки на плодност се забавуваат, а потрошувачката на соларна и ветерна електрична енергија се зголемува, но забележуваат дека дури и овие елементи на пракса се движат  во спротивна насока.

Мапа на земјите кои ќе успеат да ги преживеат климатските промени

Одговорот за итни случаи, заклучуваат авторите, ќе донесе многу поголема благосостојба на човештвото отколку што може да се постигне со „работење како и обично“.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments