Со губењето на шумите ја губиме битката со климатските промени: За обнова на Амазонија потребни најмалку 100 години

Сподели со своите пријатели

Зимзелените тропски шуми денес зафаќаат површина од 12 милиони квадратни километри, само осум одсто од површината на Земјата, но во нив живеат повеќе од половина од сите животински и растителни видови во светот.

Loading...

Тропските дождовни шуми, кои сочинуваат 28% од вкупната површина под шума, се нерамномерно распоредени низ целиот свет.

– Најголемиот континуиран блок шума се наоѓа во сливот на реката Амазон во Јужна Америка, опфаќа девет земји, со повеќе од 50 проценти од таа област во Бразил – објаснува географот Дитер Анхоф, еден од водечките германски експерти за тропска дождовна шума.

Бразил има третина од останатите светски тропски шуми.

Секоја година среде сушите во шумите во Амазон, избувна пожари, но одамна не беа толку силни како што се сега. Во јули, пожарот зафати дури 80 проценти повеќе површина отколку во истиот период минатата година. Сепак, не само што шумата гори, туку луѓето ги палат веќе постојните пасишта за да го олеснат растот на младата трева на почетокот на сезоната на дождови.

Според германскиот експерт, пред 30 години, секоја година се сечеле над 5.000 квадратни километри шума. Ако не ги допревме овие области по уништувањето на шумите, пристојна секундарна шума би можела да порасне за 40-50 години, а целосната обнова ќе трае 80-100 години.

Image by pioordozgoith from Pixabay

Loading...

И покрај меѓународните напори да се заштитат тропските дождовни шуми, ние сме сведоци на нивно скоро континуирано уништување, што ги забрзува климатските промени.

Во обид да се ограничат климатските промени, особено внимание треба да се посвети во иднина на тропските дождовни шуми, а особено на значително сузбивање на нивното уништување.

– Ова може да се обезбеди само ако државите што значително ја намалуваат сечата добиваат финансиска надокнада. Затоа, покрај пошумувањето, меѓународната заедница треба да финансира и зачувување на чистите шуми во борбата против климатските промени. Ако ги изгубиме шумите, ќе ја изгубиме борбата против климатските промени – вели експертот.

Ефектот на стаклена градина не е предизвикан само од согорувањето на фосилните горива – околу 18 проценти од емисијата на јаглерод диоксид се должи на уништувањето на шумите, палењето и претворањето на тропските и другите шуми во обработливо земјиште.

– Тоа е поголема емисија од онаа што ја произведува целиот транспортен сектор ширум светот, предупредува експертот.


Leave a Reply