Наука (Page 18)

Сподели со своите пријатели

Одамна е јасно дека вселената е огромна и недоволно истражена површина со чудни и често необјасниви појави. Многу феномени се случуваат и во нашта галаксија, а што се однесува до Сончевиот систем, колку и да сте упатени и тоа да е ваша област, сосема сигурно не ја познавате детално. ПостојатПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Од време на време, ѕвездите, како Сонцето, исфрлаат голема концентрација енергија која може да се види низ целата галаксија, дури и на одалеченост од неколку илјада светлосни години. Аучниците верувале дека Земјата е безбедна, затоа што ваквите појави претежно се вржуваат за млади и активни ѕвезди. Меѓутоа, новите истражувања сугерираатПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Научниците откриле мистериозна гравитациска аномалија на јужниот пол на Месечината. Аномалијата е откриена кога научниците од Унвиерзитетот Бејлор во Тексас забележале суптилни промени во силата на гравитацијата околу Месечината, анализирајќи податоци собрани од мисијата на НАСА. Истражувачите се сомневаат дека причината за тоа е маса на метал која потекнува одПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Добредојдовте во тајната британска лабораторија во која се проучува заштитата од хемиско оружје, балистика, експлозиви и кибернетичка безбедност. ВВС добил дозвола да го посети Портон Даун. Новинарот Френк Гарднер можела да види како изгледа таа тајна установа од четврти степен. Станува збор за степен кој подразбира дека тука екипата наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Многу луѓе сметаат дека нашите предци биле многу понапреди од нас. Некои дури тврдат дека ова го докажале и модерните откритија. Тие откритија потврдуваат дека нашите предци биле добро обучени за технологија. Во Романија во 1961 година пронајден е еден древен ракопис. Научникот открил чуден ракопис и она што гоПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Со години наназат луѓето изнесувале многубројни прогнози за универзумот, иднината на светот, настанувањети и исчезнувањето на човештвото. Некои од тие предвидувања се оствариле, особено оние поврзани за технологијата, која влезе во нашите животи. Многу малку се оние кои навистина биле визионери и успеале да погодат што ќе се случува воПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Наскоро ќе одгледуваме соја од која ќе добиваме масло без опасни трансмасни киселини. Салата, која ќе успева на потопла и посува земја. Пченица со помалку глутен и свињи отпорни на смртоносни вируси. Еден ден можеби ќе имаме и јагоди кои ќе се берат машински, а не рачно. Обработката на гените,Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Пред четири милијарди години на површината на Марс имало река и езеро па дури и длабоки океани. Бројни астробиолози веруваат дека древниот Марс бил поволна колевка за живот од рана емја, но и дека сега на црвената планета има живот. Кога Марс го изгубилс воето магнетно поле, Сончевата радијација јаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Само космонаути со искуство во вселенски летови треба да одат на далечни мисии на Мресечината и Марс, рекла шефицата на Лабораторијата за превенција на хипогравитациски пореметувања на ИНститутот за биомедицински проблеми при Руската академија на науките, Јелена Фомина. Причината за таквата одлука е што искусните космонаути побргу се адаптираат наПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Во новата судија на CNRS Центар за молеукларна биофизика во Франција, научниците откриле вонземска органска материја „заробена“ во вулкански карпи долж планината Маконџва во Јужна Африка, стари повеќе од три милијарди години. Од ранатаисторија на Сончевиот систем, метеорите и другите вселенски карпи ја бомбардирале Земјата, а според некои теории, донелеПрочитај повеќе