Милијарди луѓе ќе живеат на смртоносни температури до крајот на векот

Сподели со своите пријатели

Ако не се запре сегашното темпо на глобалното затоплување, милијарди луѓе ќе завршат надвор од „климатската ниша“, температурата на која луѓето можат да функционираат, и ќе бидат изложени на опасно топли услови, покажува новата студија објавена во списанието Nature Sustainability.

Loading...

Студијата го процени влијанието врз луѓето доколку светот продолжи по планираниот пат и до крајот на векот достигне просечна температура за 2,7 степени целзиусови повисока отколку во прединдустриското време, пишува CNN.

Земајќи го предвид очекуваното глобално затоплување и растот на населението, студијата покажа дека до 2030 година, околу две милијарди луѓе ќе живеат надвор од климатската ниша и ќе се соочат со просечни температури од 29 степени целзиусови или повеќе.

И околу 3,7 милијарди ќе живеат надвор од нишата до 2090 година.

Тимоти Лентон, еден од двајцата автори на студијата, рече дека една третина од светската популација би можела да живее во клими кои не поддржуваат „човечки процут“.

„Ова е длабоко преобликување на погодноста за живеење на површината на планетата и може да доведе до голема реорганизација на местото каде што живеат луѓето“, рече Лентон, директор на Институтот за глобални системи на Универзитетот во Ексетер.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Средоземно море е полно со пластика: Загрозен животински свет, но и рибарите

Според студијата, нишата се состои од места каде просечната годишна температура се движи од 13 до околу 27 степени целзиусови.

Надвор од овој опсег, условите обично се премногу топли, премногу ладни или премногу суви.

Loading...

Студијата покажа дека помалку од 1% од светската популација моментално е изложена на опасна топлина, со просечни температури од најмалку 29 степени, но климатските промени веќе раселеа повеќе од 600 милиони луѓе.

„Повеќето од овие луѓе живееле во близина на студениот врв од 13 степени, а сега се наоѓаат на средината помеѓу двата врва. Иако не се опасно топли, овие услови обично се многу посува и историски не поддржуваат густа човечка популација“, вели авторот на студијата Чи Ксу, професор на Универзитетот Нанџинг.

Доколку Земјата се загрее за 2,7 степени целзиусови, Индија, Нигерија, Индонезија, Филипини и Пакистан би биле првите пет земји со голем број жители изложени на опасна топлина, покажа студијата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Америка: Полицаец убил жена во нејзиниот дом, потврдува објавеното видео

Нерегистрирани високи температури

Целото население на некои земји, како Буркина Фасо и Мали, како и малите острови кои веќе се изложени на ризик од пораст на нивото на морето, би се соочиле со рекордно високи температури.

Во најлошото сценарио, доколку Земјата се загрее за 3,6 или дури 4,4 степени до крајот на векот, половина од светската популација би била надвор од климатската ниша, што претставува она што студијата го нарекува „егзистенцијален ризик“.

Животот надвор од нишата може да доведе до зголемена стапка на смртност бидејќи изложувањето на температури над 40 степени може да биде смртоносно, особено ако влажноста е толку висока што телото повеќе не може да се олади до температура што може да одржува нормални функции.

Се предвидува дека екстремните горештини ќе ги намалат приносите на земјоделските култури и ќе ги зголемат конфликтите и ширењето на болестите.

Научниците долго време предупредуваат дека затоплувањето над 1,5 степени би резултирало со катастрофални и потенцијално неповратни промени.

Loading...

Како што областите во рамките на климатската ниша се намалуваат поради зголемувањето на глобалните температури, поголем дел од населението исто така ќе биде почесто изложено на екстремни временски настани, вклучувајќи суши, бури, шумски пожари и топлотни бранови.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Над 150 луѓе загинаа во лизгање на земјиштето во Етиопија

Експертите велат дека сè уште е можно да се забави темпото на глобалното затоплување со оддалечување од согорувањето на нафта, јаглен и гас кон чиста енергија, но можноста да се направи тоа е временски ограничена.

Секој дел од степен може да биде важен, истакнува Лентон:

„За секој 0,1 степен целзиусов затоплување над сегашните нивоа, околу 140 милиони повеќе луѓе ќе бидат изложени на опасна топлина“.

На почетокот на мај, Светската метеоролошка организација објави дека во следните пет години постои 66% веројатност температурата на планетата да биде за повеќе од 1,5 степени потопла од прединдустриските нивоа за најмалку една година.

„Толку доцнивме со навистина решавање на климатските промени што сега сме во ситуација кога ни треба пет пати побрзо намалување на емисиите на стакленички гасови или декарбонизација на глобалната економија за да се промени“, рече Лентон.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.