Научниците предупредуваат дека здравјето на планетата Земја слабее

Сподели со своите пријатели

Во новото истражување, објавено во списанието Nature, десетици научници известуваат дека светот веќе ги прекршил критичните климатски прагови, оставајќи помалку безбеден, населив простор за живот на Земјата.

Loading...

Експертите укажуваат на заканите по здравјето на луѓето и планетата и ги повикуваат владите, компаниите и креаторите на политиката посериозно да ја сфатат кризата, јавуваат светските медиуми, пренесува Радио Слободна Европа.

Вознемирувачки докази

Извештајот на група научници собрани во Комисијата за Земјата претставува вознемирувачки докази дека планетата се соочува со растечки кризи на достапност на вода, оптоварување со хранливи материи, одржување на екосистемот и загадување со аеросоли, посочува Гардијан.

Студијата, која беше објавена во списанието Nature на 31 мај, е, посочува Гардијан, најамбициозниот обид да се комбинираат виталните знаци на здравјето на планетата со индикаторите за човечката благосостојба.

„Го достигнавме она што јас го нарекувам точка на заситување, односно горната граница на биофизичкиот капацитет на Земјиниот систем да остане во својата стабилна состојба. Се приближуваме до крајните точки, гледаме се повеќе и повеќе трајни оштетувања на системите за одржување на животот на глобално ниво“, вели еден од водечките автори на студијата, професорот Јохан Роксторм од Институтот за истражување на последиците од климатските промени во Потсдам.

Комисијата за Земјата, основана од водечките светски истражувачки институции, сака анализата да биде научен столб на следната генерација цели и практики за одржливост, што ќе се прошири надвор од сегашниот фокус на климата и ќе вклучи други индекси, вклучително и еколошката правда.

Студијата поставува низа „безбедни и правични“ одредници за планетата кои, како што се објаснува во трудот, може да се споредат со виталните знаци на човечкото тело, каде наместо пулсот, температурата и крвниот притисок, индикаторите како што се протокот на вода, се разгледува употребата на фосфор и пренамена на земјиштето.

Одредниците се засноваат на синтеза на претходни студии на универзитети и научни групи на ОН, како што се Меѓувладиниот панел за климатски промени и Меѓувладината научно-политичка платформа за биодиверзитетот и екосистемските услуги, пишува Гардијан, нагласувајќи дека новата студија покажува дека состојбата е страшна во речиси сите категории.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Доаѓа бурата „Офелија“, може да предизвика опасни поплави: Америка во страв!

Заштитата на планетата е неразделна од успехот на заедницата

Истражувачите традиционално ги разгледуваат ефектите од климатските промени или губењето на биодиверзитетот на самата планета, но студијата на група научници од Комисијата за Земјата го означува обидот на експертите да ги идентификуваат праговите над кои луѓето ќе претрпат значителна штета, пишува „Фајненшл тајмс“. .

Истражувањето идентификуваше осум прагови на системот на Земјата, кои вклучуваат клима, биодиверзитет, вода, природни екосистеми, користење на земјиштето и ефектот на ѓубрива и аеросоли.

Се вели дека човечките активности ги турнале овие седум прагови надвор од „безбедната и правична граница“ во ризични зони.

Според истражувањето, меѓу 50 и 60 отсто од земјиштето требало да биде покриено со претежно недопрени екосистеми, ниво кое веќе е пробиено.

Исто така, беше заклучено дека употребата на азот како ѓубриво треба да се преполови, со цел да се намали прекумерниот раст на растенијата и цутот на алгите во површинските води и да се намалат емисиите на амонијак и азотни оксиди.

Таканаречениот систем на Земјата се состои од многу меѓузависни процеси кои ја одржуваат планетата стабилна, но кога се вознемирени, ја менуваат нејзината погодност за живеење, тврдат научниците и истакнуваат дека различните граници на Земјените системи кои се споменати во истражувањето се „меѓусебно поврзани“.

Ова, посочува лондонскиот весник, значи дека надминувањето на безбедната граница за еден може да има индиректен ефект врз другите.

Коавторот на студијата и професор на Австралискиот национален универзитет Сумеј Баи вели дека при „пресметувањето на човековите потреби и влијанија“, студијата „покажува како заштитата на планетата е неразделна од заедницата, социјалниот и економскиот успех“.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  САД издвои 65 милиони долари за полицијата на Хаити во борбата против насилство од банди

Безбеден климатски праг

Со години, светот се фокусираше на клучниот праг на климатските промени – ограничување на глобалното затоплување на 1,5 степени целзиусови над прединдустриските нивоа.

Но, дури и на тој праг, кој би можел да почне да се пробива во следните пет години, милиони луѓе сепак ќе се соочат со „значителна штета“, вклучувајќи смрт, раселување и недостиг на храна и вода, истакнува Си-Ен-Ен.

На 1,5 степени целзиусови, авторите откриле дека повеќе од 200 милиони луѓе сè уште би можеле да бидат изложени на невидена топлина, а повеќе од 500 милиони луѓе ќе бидат изложени на долгорочно зголемување на нивото на морето.

Тие посочија дека клучниот климатски праг, на кој земјите се обврзаа со Парискиот договор во 2015 година, оној што ќе обезбеди „безбеден и праведен“ свет, треба да биде еден степен целзиусов.

Сепак, просечната температура на планетата Земја веќе се зголеми за околу 1,2 степени целзиусови над прединдустриските нивоа, што веќе предизвика катастрофални и смртоносни климатски и временски промени, вклучувајќи поекстремни топлотни бранови, поплави и шумски пожари кои го променија пејзажот.

Затоа научниците ги повикуваат владите, компаниите и креаторите на политиката да ја сфатат кризата посериозно, бидејќи критичните климатски прагови се пробиени, оставајќи помалку безбеден, населив простор за живот на Земјата.

Коавторот на студијата и истражувач за животна средина на Универзитетот во Амстердам, Јоита Гупта, вели дека климатската наука претходно ги разгледувала условите потребни за одржување на стабилноста на планетата, но ја исклучила правдата како клучна компонента.

„Ние тврдиме дека не постои безбедна планета без правда“, рече Гупта, нагласувајќи дека инкорпорирањето на правдата во границите на системот на Земјата намалува значителна штета за заедниците и поединците.

Loading...

Таа вели дека намерата на нивната работа била да се обидат „да покажат дека веќе има многу штети (од затоплување) на еден степен (Целзиусови) и дека тоа е поправедно од целта од 1,5 степени“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германија воведува гранични контроли кон соседите!

Гупта рече дека сакаат да се погрижат државите да го сфатат ова колку што е можно сериозно.

Правична иднина за човештвото

Комисијата за Земјата и 51 автор на новата студија ги понудија резултатите од нивното истражување со надеж дека владите и компаниите ќе развијат алатки за усогласување на нивните практики со научно утврдените прагови за безбедна и праведна иднина за човештвото, според Блумберг.

„Крајната дефиниција на правдата денес е правото на секое човечко суштество, особено на идните генерации, да има стабилна планета – да се роди на планета која е барем подеднакво погодна за живеење како планетата каде што се родени неговите или нејзините родители, рече коавторот судијата Рокстром.

Авторите исто така повикуваат на меѓународна компензација на посиромашните земји за „загубите и штетите“ претрпени за време на екстремните временски настани, како што беше договорено на минатогодишните разговори за климата во ОН.

Обемот на напорите потребни за справување со овие предизвици е без преседан, пишува Блумберг, истакнувајќи дека енергијата, храната, градовите и другите сектори ќе бараат иницирање на нови економски и технолошки политики.

Loading...

Авторите наведуваат дека е неопходен „скок во нашето разбирање за тоа како правдата, економијата, технологијата и глобалната соработка може да се унапредат во служба на сигурна и праведна иднина“.

Фокусот на човечките жртви од климатските промени помага да се направи новата анализа поконкретна од претходните слични истражувања, рече Ким Коб, директор на Институтот за животна средина и општество на Универзитетот Браун, кој не беше вклучен во студијата.

Таа рече дека веќе нема никакви нејаснотии за непропорционалните влијанија на климатските промени врз најранливите и дека тоа е „нешто што треба да не води во донесувањето одлуки денес“.