Шафранот е растение кое има неодолива и магична моќ, растение во кое Клеопатра исто така се капела за да ги зачува нејзините магични моќи, а Александар Велики го искористил за да ги излечи раните.
Многу Иранци веруваат дека шафранот во чиста форма делува како антиоксиданс, ја ублажува депресијата и е кулинарно оружје против Алцхајмеровата болест, рак и оштетување на очите.
Што да правите со зачините ако им истече рокот на траење?
225 метрички тони од овој зачин се произведуваат годишно во светот, а повеќе од четири петтини само во Иран. Затоа шафранот се наоѓа насекаде – во чорби, ќебапи, јадења со зеленчук, десерти.
Често се зборува дека шафран се плаќа со иста тежина во злато, затоа што е многу тешко да се одгледува и собира.
Шафранот цвета во есен, а потоа цвеќињата се берат, светло-црвените трохијални пистили внимателно се отстрануваат, а потоа се сушат. За килограм зачин се потребни околу сто и педесет илјади цвеќиња.
Скапоцената прашина предизвикува трговска војна полна со измами својствени за трговијата со скапоцени камења или дрога: ефтини замени, разредена амбалажа, лажни декларации. Се води вистинска битка за иднината на „кулинарското злато“.
15 интересни, но и крајно бизарни традиции ширум светот
Сепак, се верува дека луѓето кои користат лажен зачин не го знаат суштинскиот вкус и мирис на вистински шафран.
Експертите веруваат дека таков исклучителен производ треба да остане автентичен и чист. Тие сакаат да знаат дали шафранот е обоен или е додавана пченкарна свила.