Што да правите со зачините ако им истече рокот на траење?

Сподели со своите пријатели

Ако размислувате дали треба да ги фрлите зачините или не, погледнете добро и мирисајте ги – ако тие не ги изгубиле своите својства, можете да им дадете друга шанса

Loading...

Покрај тоа, воведувањето различни зачини во готвењето обично звучи добро само во теорија.

Сепак, практиката покажува дека повеќето луѓе тука избираат класични медитерански зачини или мешавини од зачини од зеленчук.

Забораваме дека тие постојат

Се разбира, во нашиот експеримент за готвење не внесуваме ниту еден обид да се подготви индиски кари од пред три години. Ако со години не допревте до егзотични зачини од полицата, нивниот рок на траење е истечен и можете слободно да ги фрлите во ѓубре.

Мелените зачини, на пример, имаат рок на траење од 6 до 12 месеци, додека оние во парче како ѕвезда анасон, или кора цимет – може да се користат малку подолго од тоа.

Како по правило, зачините на кои им истекол рокот не можат да ни наштетат освен ако не се населени со молци или мувла, поради што значително ја губат својата арома.

Фрламе добри зачини

Loading...

Рок на употреба на пакувањето се однесува на времето во кое кое ќе му дадат најмногу мирис на јадењето. Значи, ако размислувате да фрлите зачини, погледнете добро и мирисајте ги – ако тие не ги изгубиле своите својства, можете да им дадете уште една шанса.

Нема означен рок

Додека повеќето од оригиналните амбалажи имаат рок на траење на пакувањето, проблемот е кога ја пренесуваме содржината на зачините од вреќичките во специјално изработени садови во кујната без да мора да го препишеме рокот на траење на оригиналното пакување.

Купуваме големи пакувања

Воведете практики за обновување на зачини во исто време – на пр. околу декемвриските празници, така што секогаш ќе знаете кога нешто ќе се купи. Исто така, избегнувајте да купувате големи промотивни пакети затоа што има малку шанси дека навистина ќе ги потрошите.

Ги чуваме на погрешно место

Зачините треба да бидат на темно и суво место – додека чили во прав или црвена пиперка без грижа на совест, исто така, би можеле да се стават во фрижидер за да се одржи бојата и свежината.


Loading...

Leave a Reply