6 намирници кои го намалуваат холестеролот: Ако ги јадете редовно, ќе го намалите ризикот од болести

Сподели со своите пријатели

Холестеролот е важен за човечкото тело, бидејќи го стимулира производството на хормони во гонадите и надбубрежните жлезди. Сепак, покачениот холестерол може да предизвика голем број проблеми и болести на срцето и крвните садови.

Loading...

Холестеролот може да биде „лош“ или „добар“. ЛДЛ холестеролот се нарекува лош бидејќи носи 75 проценти маснотии, или 50 проценти холестерол во крвта, и е главниот носител на холестерол. ХДЛ холестеролот е „добар“ бидејќи содржи 50 проценти протеини и само 20 проценти холестерол.

 

 

Зголемените вредности на ЛДЛ обично се поврзуваат со лоша исхрана и стрес. Тогаш се зголемува ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања, пред сe атеросклероза.

Научниците открија дека следната храна е добра за намалување на маснотиите во крвта, а со тоа и холестеролот:

1. Лук

Loading...

Оваа храна може да го намали присуството на холестерол за дури 11 проценти ако се користи дневно во форма на таблети. Исто така, едно чешне лук дневно значително помага да се подобри циркулацијата.

 

 

2. Грав

Поради богатството на супстанцијата со влакна, може да го намали нивото на холестерол за дури шест проценти за еден месец, доколку го користите во вашата исхрана еднаш или двапати неделно.

3. Овесна каша

Овес или овесна каша се уште една влакнеста храна која успешно го намалува штетниот холестерол. Нутриционистите препорачуваат луѓето со висок ЛДЛ холестерол да јадат овесна каша за појадок.

Loading...

4. Целер

Овој зеленчук учествува во намалување на концентрацијата на лошиот холестерол, бидејќи има релаксирачки ефект врз артериите и им овозможува да се шират. Целерот длабоко го чисти црниот дроб и крвните садови, а можете да го конзумирате во форма на ладно цеден сок.

 

 

5. Јаболка

Овие небесни плодови најдобро го намалуваат холестеролот, дури за 38 проценти. Редовното конзумирање свежи јаболка или свеж овошен сок може да постигне добар резултат.

6. Ореви

Loading...

Тие се храна која има одличен ефект врз ХДЛ и обезбедува највисок процент на заштитен „добар“ холестерол.