10 работи за Туркменистан кои сигурно не сте ги знаеле

Сподели со своите пријатели

Туркменистан или претходно Туркменија, е држава во Централна Азија. Сè до 1991 година, таа била дел од СССР. Туркменистан се граничи со Авганистан на југоисток, со Иран на југозапад, со Узбекистан на североисток, со Казахстан на северозапад и со Каспиското Езеро на запад.

Државата е континентална и нема излез на отворено море. Името на државата доаѓа од персиско потекло и значи „земјата на Туркмените“.

Loading...

Полицијата во Туркменистан лови граѓани кои задниците ги бришат со слики од претседателот

Главен град на Туркменистан е Ашхабад.

Во продолжение прочитајте и некои факти за оваа држава кои сигурно не сте ги знаеле.

Скоро 80% од површината на Туркменистан е прекриена со пустината Каракум која скоро во целост е ненаселена.

Претседателот на Туркменистан пука, фрла ножеви, прави згибови и се претставува како БОГ (видео)

Климата во Туркменистан е повеќе од фасцинантна – преку лето температурите надминуваат 50 степени целзиусови, додека во зима се спуштаат под нула и паѓа снег.

Во Туркменистан скоро 90% од населението е вработено во државните служби.

Земјата е четврта по залихи на природен гас во светот. Сепак и покрај тоа, според податоците од 2004 година дури 60‚ од населнието живее во сиромаштија.

Loading...

Престолнината на Туркменистан има аеродром за Гинис (галерија)

Писменоста во Туркменистан кај популацијата над 15 години изнесува 99,7%.

Земјата има вкупно 26 аеродроми, што е доста голема бројка со оглед дека државата има 5 милиони жители.

Туркменистан е широко познат по своите теписи, па туристите можат да постат и музеј во кој се изложени над илјада теписи од кои некои постари и 200 години.

Ги нарекуваат рајски коњи, во светот ги има 6.000, а еден е во сопственост на познат диктатор (ФОТО)

Поради веќе споменатата пустина, земјата е слабо населена, па така густината на населението изнесува само 10 жители на метар квадратен.

Во земјата интернет користат само 1,59% од населението.

Претседателот на државата од 1990 година до својата смрт во 2006 година бил Сапамурат Нијазов – Туркменбаши, кој бил еден од најексцентричните светски диктатори.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *