Престолнината на Туркменистан има аеродром за Гинис (галерија)

Сподели со своите пријатели

Град во кој живеат половина милион луѓе, од пред неколку дена може да се пофали со еден од најспектакулраните аеродроми на светот, како по својата големина, така и по дизајнот, капацитетите, но и цената.

 

Loading...

v234542-5

 

Импресивната градба подигната на местото на стариот аеродром кој претходно бил срушен е подигната за нешто помалку од три години, а во изградбата учествувале околу 12.000 работници. Цената на аеродромот „Saparmurat Turkmenbashi The Great“ изнесувала импозантни 2,35 милијарди долари. Се протегна на површина од 1.200 хекари, а главната зграда е изградена во форма на сокол во лет.

 

v234542-4

 

На подрачјето на аеродромот изградени с еуште 80 различни објекти, а аеродромот има и 46 терминали, контролна диспечеркс акула висока 72 метри, хотел за 60 лица и 27 ресторани. Аеродромот има бесплатен паркинг и тоа со 1.200 места.

 

v234542-3

Loading...

 

Замислен е како врска помеѓу Азија и Европа поради што и годишниот проток на патници е 14 милиони. Иако е во фунцкија само десетина дена, аеродромот веќе добил неколку меѓународни награди, како и признание за оргинално технолошко решение.

 

v234542-2

 

Интересно е тоа што аеродромот пронашол место и во Гинисовата книга на рекорди. Аеродромската таписерија од 750 квадрати официјално е и најголемата таква на светот.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.