Зошто жените стареат побрзо во споредба со мажите?

Сподели со своите пријатели

Факт е дека жените стареат побрзо од мажите, а за тоа има 5 сериозни причини:

Loading...

Жените страдаат од стрес повеќе од мажите

Жените се повеќе склони кон ментални сломови, особено ако се поврзани со работата, вели д-р Џудит Моринг.

Освен тоа, хормоналната разлика е она што објаснува сè. Хормоналните флуктуации се поврзани со депресија.

Покрај тоа, сезонското афективно растројство ги погодува жените повеќе отколку мажите. Постојаниот стрес неизбежно води до предвремено стареење.

 

 

Жените кои раѓаат стареат побрзо

Истражувањето спроведено на Универзитетот Џорџ Мејсон докажа дека бременоста прави жената да изгледа 11 години постаро.

Loading...

Факт е дека жените кои родиле имаат пократки теломери од оние кои никогаш немале деца.

Колку ви се пократки теломерите, толку постаро изгледате. Покрај тоа, стресот за време на бременоста не е невообичаен, што исто така го забрзува процесот на стареење.

Машката кожа е погуста

Според дерматолозите, машката кожа е 25 проценти подебела од женската. Процентот може да варира од личност до личност, но вкупната бројка останува иста.

Сепак, иако има помалку брчки на машкото лице, оние што се таму се подлабоки од женските.

 

 

Нивоата на тестостерон се различни

Естрогенот е одговорен за младешкото женско лице, додека тестостеронот е типичен за мажите.

Loading...

Високото ниво на тестостерон го забавува стареењето. Иако естрогенот служи и како хормон против стареење, неговото производство опаѓа побрзо од производството на тестостерон.

Затоа жените прво добиваат брчки.

Менопаузата го зема својот данок

Губењето на хормоните за време на менопаузата го забрзува процесот на стареење.

Кога жените минуваат низ менопауза, нивните тела престануваат да произведуваат количество колаген што порано го произведувале. Ова предизвикува губење на еластичноста на кожата.