За ослабнување, клучно е да знаете колку долго се вари храната, видете примери

Сподели со своите пријатели

Дали знаевте дека влијанието на варењето на храната врз губење на тежината е клучна ставка што често ја забораваме? Затоа, важно е да знаете колку одредена храна се вари, особено ако сакате да изгубите тежина или да ја одржите тежината што ја имате. Сепак, имајте на ум дека точното време на варење зависи од метаболизмот, возраста, па дури и сексот.

Loading...

Ако имате храна за брзо готвење на менито, ќе забележите дека јадете многу повеќе отколку што треба бидејќи после вакви оброци повторно ќе почувствувате глад. Овој тип на храна ви дава брз прилив на енергија, односно гликоза. Иако звучи добро, ако вашето тело е полно со гликоза и не ја користи, остатокот се претвора во маснотии. Ако јадете само таква храна, вашиот дигестивен систем ќе работи максимално цело време, што е доста тешко за телото.

 

 

Експертите советуваат да не се комбинираат храната што брзо се вари и бавно се вари во еден оброк, како и да се избегнува конзумирање храна што брзо се вари по бавните.

Најдобар термин за мешање на овие две групи на храна е ручекот, кога вашиот дигестивен систем е најактивен. Оброците за појадок и вечера треба да бидат поедноставни, со храна што брзо се вари. На тој начин, ќе добиете сила веднаш по појадокот, а стомакот ќе се одмори навечер.

Колку време е потребно за да се вари

Loading...

 

 

Водата врие веднаш

Сок од овошје или сок од зеленчук – 15-20 минути

Суров зеленчук – 30-40 минути

Варен зеленчук – 40 минути

Риба – 45-60 минути

Loading...

Салата со масло – 60 минути

Компири – 1,5-2 часа

Леќата, ориз,… – 2 часа

Млечни производи – 2 часа

Ореви – 3 часа

Пилешко – 1,5-2 часа

Говедско – 3 часа

Јагнешко месо – 4 часа

Loading...

Свинско месо – 5 часа