Во оваа држава интернет користат само 1,56 отсто од жителите, а не е Северна Кореја

Сподели со своите пријатели

Земјата има вкупно 26 аеродроми што е поприлично голем број за држава од пет милиони жители.

Loading...

Ви ги претставуваме 10те најинтересни факти за Туркменистан.

– Скоро 80 отсто од површината на Туркменистан е прекриена со целосно ннеаселената пустина Каракум.

Претседателот на Туркменистан пука, фрла ножеви, прави згибови и се претставува како БОГ (видео)

– Климата во Туркменистан е повеќе од фасцинантна – во лето температурите одат и до 50 степени, а во зима под нула со снег.

– Скоро 90 отсто од населението се вработени во државна управа.

– Земјата е четврта по залихи од природен гас во светот. И покрај тоа што повеќе од 60 отсто од луѓето живеат во сиромаштија.

– Ако се земат предвид лицата над 15 години, псименоста во Туркменистан изнесува 99,7 отсто.

Loading...

– Туркменистан е светски познат по своите теписи, па така имаат и мусеј на теписи во кој се изложени повеќе од илјада различни примероци чија старост надминува и 200 години.

Престолнината на Туркменистан има аеродром за Гинис (галерија)

– Поради споменатата пустина која е слабо населена, густината на населението е околу 10 луѓе на километар квадратен.

– Интернет користат само 1,59 отсто од населението, што е поразувачки мал број.

– Претседателот на земјата од 1990 до 2006 година беше Смапут Нијазов, еден од најексцентричните светски диктатори.


Leave a Reply