Велика Британија ги исфрла сите 5G компоненти на Хуавеј

Сподели со своите пријатели

Британските даватели на мобилни услуги добија забрана од националните власти да купуваат опрема од „Хуавеј“ за 5G мрежата по 31 декември.

Тие исто така имаат рок до 2027 година да ги отстранат сите технички компоненти на кинеските производители од нивните постројки најдоцна до 2027 година.

Loading...

ТРКА ЗА 5G: Започна државна аукција на фрекфенции, почетна цена 900 милиони евра

Одлуката ја соопшти на парламентот ресорниот министер Оливер Дауден, јави Би-Би-Си.

Мерката следи по санкциите наметнати на Кина од страна на Вашингтон, тврдејќи дека станува збор за закана за националната безбедност, што Хуавеј ги негира.

„Ова не беше лесна одлука, но тоа е правилна одлука и за британските телекомуникациски оператори и за националната безбедност и за нашата економија, како на краток така и на долг рок“, рече тој.

Бидејќи санкциите на САД важат само за идна опрема, мерките не важат за технологијата 2, 3Г и 4Г на Huawei. Мерките се применуваат и за широкопојасната интернет опрема на Huawei.

И додека луѓето се плашат од 5G, веќе се тестира 6G мрежата

Министерот исто така рече дека Велика Британија има намера да спречи земјата да стане зависна од Нокиа како единствен снабдувач на опрема.

Во јануари, Велика Британија последен пат ја испита улогата на Huawei во инфраструктурата на своите телекомуникациски оператори, а потоа одлучи дека на кинеската компанија ѝ е дозволено да остане снабдувач на опрема, но го ограничи својот удел на пазарот.

Loading...

Сепак, во мај, САД воведоа санкции за да го спречат Huawei да развива свои микропроцесори. Министерот наведе делови од извештајот на Националниот центар за компјутерска безбедност (NCSC) како мотив за такви промени.

Некои конзервативни пратеници, исто така, побараа пократок рок да ги отстранат компонентите на „Хуавеј“, особено повикуваат на забрана за предметната опрема пред следните парламентарни избори закажани за мај 2024 година.

Мапа која го следи развојот на 5G мрежата во светот: Како стои Македонија?

Дауден се спротивстави на тврдењето дека пократок рок исто така значи и поголем ризик од проблеми со функционирањето на мобилната мрежа.

BT и Vodafone предупредуваат дека нивните корисници можат да имаат проблеми со сигналот, доколку сите компоненти на Huawei треба да се отстранат за пократко време.

Huawei, од друга страна, изјавува дека вработува околу 1.600 луѓе во Велика Британија и дека компанијата е еден од најголемите инвеститори од Кина.

Непосредно пред објавувањето на министерот, Скај њуз објави дека Лорд Браун, извршниот директор на „Хуавеј“ за Велика Британија, ја напушта компанијата пред да истече договорот, односно до септември.

Сакале или не, 5G мрежата ќе има широка примена

Би-Би-Си наведува дека една од последиците може да биде Huawei да го промени правецот на своето истражување и инвестиции во Велика Британија. Компанијата ги спонзорира истражувањата на повеќе универзитети, вклучувајќи ги Империал колеџ во Лондон и универзитетите во Саутемптон и Сари.

Покрај тоа, Huawei исто така управува истражувачки центри со вкупно 400 работници во Единбург, Бристол, Кембриџ и Ипсвич. Компанијата неодамна доби одобрение за изградба на истражувачки центар од 1 милијарда фунти во Саустон, недалеку од Кембриџ.

Loading...

Сепак, некои експерти веруваат дека не постои страв од прекинување на проектот, наведува Би-Би-Си во својот извештај.

Вистината за тоа дали 5G мрежата го предизвика коронавирусот (ВИДЕО)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *