Три чекори кои ќе ви помогнат да ја изберете вистинската лубеница

Сподели со своите пријатели

1. Погледнете го стомакот на лубеницата

Loading...

Во минатото, трговците беа подготвени да исечат „пирамида“ од лубеницата со цел клиентот да се увери во нејзината сладост, но денес тоа веќе не се прави.

Најдобар показател за зрелост, според тоа, може да биде жолтото поле на делот од лушпата од лубеницата, односно местото каде што лежи лубеницата на земја.

Ако лубеницата е зрела, жолтото поле ќе биде поголемо и покремасто по боја, скоро како путер. Колку е поголем „стомакот“ и е кремаста нејзината боја, толку е подобра. Ако полето е мало, а бојата е белузлава, лубеницата можеби не е доволно зрела.

 

 

2. Чукајте, звукот треба да е длабок

Loading...

Ако тропнете на кората на лубеницата, длабок звук ќе ја означи неговата целосна зрелост. Шуплив или порамен звук е знак дека лубеницата можеби е презрела и почнала да се расипува.

3. Лубеницата треба да биде тешка

Најдобрите лубеници ќе имаат потемна, пригушена боја и ќе бидат тешки за нивната големина. Сјајната кора е знак на незрелост.

 

 

Три корисни факти

1. Вистина е дека совршено ја гаси жедта и освежува, содржи дури 92 проценти вода и малку калории, е одличен диуретик, помага при исфрлање на токсините од организмот. Но, не се препорачува за дијабетичари затоа што го зголемува нивото на шеќер во крвта.

Loading...

2. Идеален е за оние кои забораваат да пијат доволно вода. На тој начин, тие барем делумно ќе ја надоместат таа загуба.

3. Кога купувате лубеница, вашата главна грижа е да пронајдете место за тоа во фрижидер? Не го правете тоа повеќе – лубеницата најдобро го задржува својот вкус на собна температура, а со тоа ги задржува најкорисните материи. Ако не можете да одолеете на изладената лубеница, тогаш имајте на ум дека исечената лубеница треба да остане во фрижидер најмногу два дена.

Leave a Reply