наука

Сподели со своите пријатели

Црната смрт која убила десетици милиони луѓе во средината на 14 век потекнува од северниот дел на Киргистан, утврдија научниците врз основа на ДНК примероци од жртви на бубонска чума закопани на гробиштата на древниот пат на свилата во Централна Азија. Loading… Научниците во средата објавија дека анализирале ДНК примероциПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Астрономите ја открија најбрзорастечката црна дупка со маса од три милијарди сонца, која троши еквивалент на една Земја секоја секунда и свети 7.000 пати посилно од нашата галаксија, објави во средата Австралискиот национален универзитет (ANU). Loading… „Астрономите ловат вакви објекти повеќе од 50 години. Тие пронајдоа илјадници бледи, но овојПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Студијата на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мериленд потврди дека температурата на телото на жената е повисока од онаа на мажот. Иако многумина би помислиле дека ова би требало да ги загрее жените, сепак грешат. Кога телото е навикнато да биде топло, поради вишокот температура, студениот воздух е уште поладенПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Палеонтолозите во четвртокот објавија дека пронашле делови од скелет на диносаурус, кој живеел пред околу 125 милиони години за време на периодот на Креда, вклучувајќи коски на грбот, карлицата и опашката, некои делови од екстремитетите, но без череп или заби. Loading… Врз основа на делумни остатоци, тие процениле дека диносаурусотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Научниците за прв пат пронајдоа микропластични честички во свеж снег на Антарктикот, јавува денеска Би-би-си. Loading… Истражувачите од Универзитетот во Кантербери во Нов Зеланд собрале примероци од 19 локации на Антарктикот, а секој примерок содржел ситни парчиња пластика. Микропластиката се создава со ерозија на пластични материјали и е помала одПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Со оглед на тоа што на отворањето на резервоарот на Тојота Јарис е пронајден неименуван вид, еден од научниците предложи оваа бактерија да го носи името „Isoptericola toyotensis“. Loading… Според еден од истражувачите, Мануел Поркар, научниците ја забележале оваа бактерија на паркингот пред нивните лаборатории, но тоа не било случајно.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Резултатите од студијата на научниците од Нов Зеланд, објавени во средата, покажаа дека микропластиката за прв пат е пронајдена во свежиот снег што неодамна падна на Антарктикот, кој може да го забрза топењето на снегот и мразот и да претставува закана за уникатните екосистеми на континентот. Loading… Ситна пластика, помалаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Истражувачите од Универзитетот во Вашингтон пресметале колку греење е гарантирано врз основа на минатите емисии на јаглерод диоксид, метан, азотни оксиди и аеросоли, како што се сулфур и чад. Резултатите од студијата сугерираат дека до 2029 година, Земјата има две третини шанси барем привремено да го надмине затоплувањето од плусПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Светската потрошувачка на пластика ќе се зголеми речиси тројно за помалку од четири децении, според новата студија објавена во петокот. Loading… Годишното производство на пластика е на пат да достигне 1,2 милијарди тони до 2060 година, додека пластичниот отпад ќе надмине една милијарда тони, според податоците на ОЕЦД. Дури иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Снегот на европските Алпи брзо се повлекува и се заменува со вегетација, видлива последица на климатските промени што може да се видат од вселената, покажува новото истражување. Научниците од Универзитетот во Лозана и Базел користеле сателитски податоци за да ја состават, како што тврдат, најсеопфатната анализа на промените во продуктивностаПрочитај повеќе