Меѓународен монетарен фонд

Сподели со своите пријатели

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) очекува слаб економски раст и во следните неколку години, изјави извршната директорка Кристалина Георгиева, предупредувајќи дека активноста забавува во 90 отсто од индустријализираните земји, пренесува Хина. Loading… „Растот сѐ уште е историски слаб и историски слаб ќе биде и на среден рок“, рече Георгиева. Индија иПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Прогнозите за глобалната економија веќе не се толку лоши, изјави извршната директорка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева. Loading… Таа изјави дека американската економија најверојатно ќе избегне рецесија, додека Кина ги укина строгите мерки за борба против Ковид. „Проценките за оваа година не се толку лоши, но не сеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Меѓународниот монетарен фонд малку ја зголеми својата перспектива за глобален раст оваа година поради „изненадувачки отпорната“ побарувачка во САД и Европа, пониските трошоци за енергија и повторното отворање на кинеската економија откако Пекинг ги олесни строгите ограничувања за Ковид-19. Loading… ММФ соопшти дека глобалниот раст сепак ќе падне на 2,9Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Членовите на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) се почесто бараат да се стави крај на војната во Украина, која има исклучително негативно влијание врз растот на светската економија, изјави шпанската министерка за економија, Надија Калвино. Loading… Состаноците на ММФ и Светската банка беа обележани со длабока неизвесност околу војната, која симболизираПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Суровата зима може да доведе до социјални немири во Европа, каде рускиот напад врз Украина веќе доведе до страшни економски последици и страв од рецесија, изјави генералната директорка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева. Loading… Таа рече дека сегашната ситуација значи дека Европската централна банка треба внимателно да јаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Шефот на централната банка на Шри Ланка рече дека се надева оти владата ќе постигне прелиминарен договор со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) што може да доведе до пакет помош во август, кога неговите претставници ќе ја посетат островската земја погодена од кризата. Loading… Земјата од Индискиот Океан банкротираше и нејзинатаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги предупреди европските влади да не интервенираат со широка финансиска поддршка за енергетската криза во регионот и наместо тоа треба да ги остават потрошувачите да го сносат товарот од повисоките цени за да се поттикне зачувувањето на енергијата и да се помогне транзицијата кон зелена енергија.Прочитај повеќе