литиум

Сподели со своите пријатели

Чешкиот премиер Петр Фијала денеска изјави дека постои можност таа земја да почне да ископува литиум од своја територија. Loading… Според Еурактив, се проценува дека Чешка располага со околу три отсто од светските ресурси на литиум, а голема количина се наоѓа во градот Чиновац, во близина на германската граница. СеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Првиот човек на Tesla, Илон Маск, ги потсети инвеститорите на зголемениот предизвик во производството на електрични возила, а тоа е да се обезбедат доволно количества литиум за батериите на овој тип на автомобили. Loading… – Акцентот е многу повеќе на рафинирањето на литиум отколку на неговото ископување. Има литиум, самоПрочитај повеќе

a large group of tires

Сподели со своите пријатели

Костарика, земја каде површинското ископување е забрането, стана светски лидер во екстракција на тешки метали како литиум, не од Земјата, туку од стари батерии. Loading… Фабриката за рециклирање Fortech е основана пред речиси три децении во градот Картаго, на 27 километри од главниот град Сан Хозе, а нејзините вработени јаПрочитај повеќе