Југославија

Сподели со своите пријатели

Како се разликува 21 век од крајот на 20 век? Зошто светските лидери се толку шокирани од она што се случува на почетокот на 21 век, ако на крајот на 20-ти совршено мирно го набљудуваа бомбардирањето на Југославија, Белград, односно главниот град на Југославија, кога граѓаните, меѓу кои и големПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Денешниот ден во поранешната СФРЈ бил многу значаен ден, на 29-ти ноември се славел Денот на Републиката и бил најголем државен празник. Loading… На тој ден, официјално се одбележувала годишнина од Второто заседавање на АВНОЈ во 1943 година, кога претставниците на партизанското движење прогласиле федерално уредување на Југославија и уставнотворноПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во 1978 година, во акцијата на ревијата на Арена „Го бараме најстариот Југословен“, новинарите заминале во селото Ораш Плање, на десет километри од Тешња, каде што живеел Мехо Хаџиќ, веројатно најстариот жител на Југославија. Loading… Тој, според тогашните написи од весниците, имал 130 години. Но, оваа информација треба да сеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Застрашувачки слики од целосно уништениот источен град Дерна пристигнуваат од Либија. Loading… Откако силното невреме предизвика пукање на две брани, голем дел од овој пристанишен град беше „збришан“, остатоците од животот ги однесе водата, а најмалку 10.000 луѓе се водат како исчезнати. Во поројот пропаднаа цели семејства, маала… Браните сеПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Падот на меѓународното право започна со Трибуналот за Југославија во Хаг, кога вербата во наднационална правда беше сериозно поткопана, изјави заменик-претседателот на Советот за безбедност на Русија Дмитриј Медведев. Loading… – Веднаш од оваа епизода, вербата во наднационална правда беше сериозно поткопана и почна да бледнее – рече Медведев наПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Утре во Русија, а и во целиот свет, секој што ја знае историјата, кој носи правилни заклучоци, ќе се сеќава на трагичниот датум – 24 март 1999 година, кога започна агресијата на НАТО, која донесе многу тага и страдања кај српскиот народ, а на самата Алијанса срам од воените злосторстваПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Декласифицираните карти претставуваат содржини кои повеќе не се класифицирани и со текот на времето може да бидат од интерес за јавноста. Loading… Така, разузнавачката агенција ЦИА пред неколку години објави мапи на Југославија, што изненадија многумина. Едната е од 1981 година, а другата, онаа од 1998 година е воено-географска. ИмаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Денешниот ден во поранешната СФРЈ бил многу значаен ден, на 29-ти ноември се славел Денот на Републиката и бил најголем државен празник. Loading… На тој ден, официјално се одбележувала годишнина од Второто заседавање на АВНОЈ во 1943 година, кога претставниците на партизанското движење прогласиле федерално уредување на Југославија и уставнотворноПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Додека на многу граѓани на поранешна Југославија им недостигаат пониските цени и глобалното признание, други предупредуваат на прекумерната романтизација на ерата на Тито. Loading… Новинарката на британскиот Гардијан Џесика Бејтман ги истражуваше корените на Југоносталгијата и нејзината моментална перспектива. Тој ден во Белград, додека сонцето заоѓаше, автобусите застанаа пред МузејотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Дали сте знаеле зошто Јосип Броз Тито во 1927. година бил најбараниот човек во Загреб и како добил прво 7 месеци, а потоа и 5 години затвор? Во Калифорнија пронајден бродот на Тито (видео) Loading… Постојат детали за животот на поранешниот претседател на Југославија на кои тој додека бил живПрочитај повеќе