Што се случува со нашето тело за време на секс (видео)

Сподели со своите пријатели

За време на водење љубов во вашето тело се случуваат низа хемиски реакции. Одредени жлезди работат појачано, па хормоните дивеат. Поради тоа се потите, срцето ви работи забрзано и чувствувате удобност.

Loading...

Новинарот на „Вити Фид“, Сораб Сингха, задолжен за анализа на биолошките и другите занимливости, пренесува што всушност се случува во пет клучни фази од сексуалниот однос.

Потребно е во просек од 10 до 30 секунди физичка стимулација за да се возбуди организмот, а телото да зпаочне да реагира на надразнувањата. Тогаш крва почнува зајакнато да оди низ гениталиите за да бидат подготвени за односнот, па мажите доживуваат ерекција, а кај жените вагината поради жлездите се навлажнува.

Во втората фаза, тестисите на мажите се повлекуваат наназад. Стидните уста кај жените благо се зголемуваат и слузокожата лачи. Доколку с еуште не раѓала, нејзините гениталии ќе добијат и нешто посветла боја.

Кога мажот ќе се приближи до оргазам, тестисите се подготвуваат за ејакулација па собираат сперма, а пенисто се згрчува за да створи поголемо чувство на удобност. Тоа е третата фаза

Во четвртата газа вагиналните ѕидови ритмички се стегнуваат на секои осум до десет секунди, а живците се доволно надразнети за да дојде до оргазам. За време на оргазмот, клиторисот се зголемува, брадивиците стимулираат. Женскиот крвоток се зголемува, а дишењето и пулсто драстично се забрзуваат.

Откако сексот ќе заврши, на телото му се потребни половина час да се врати во својот нромален ритам. Баш тоа епричината поради која мажите не можат веднаш да имаат повторно секс. Жените, од друга страна, телото брзо го враќаат во почетната состојба, а набрекнувањата околу матката и клиторисот бргу спласнуваат и затоа можат да имаат повеќекратни оргазми.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.