Седум работи што не мора никому да ги објаснувате – ама баш никому!

Сподели со своите пријатели

Повеќето од одлуките што ги носиме секогаш ќе бидат доведени во прашање и/или судени од некого.

Loading...

Без разлика на овој факт, туѓите критики или проценки не треба да ве загрижуваат. На крајот на краиштата, вие не сте должни секоја ваша постапка да ја објаснувате на околината.

Меѓутоа, некои работи често полесно се кажуваат отколку што се прават, па затоа редовно чувствуваме дека сме должни да им ги објасниме нашите идеи, постапки, мисли на семејството и пријателите…

Но, она што треба да го имате на ум е дека не мора да ги објаснувате вашите постапки сè додека тие не повредат некого или не стануваат закана за некого.

Понекогаш може да ви биде тешко да одлучите дали должите или не објаснување за одредени работи, па затоа подолу ги истакнавме оние за кои никому не должите објаснување:

 

 

Loading...

Не мора никому да го објаснувате својот физички изглед

Едноставно е. Носете што сакате, направете ја косата каква што сакате, нашминкајте се како што сакате…

Не сте должни никому да давате објаснувања за вашиот физички изглед. Важно е само да се чувствувате добро и удобно.

Не мора никому да ги објаснувате вашите преференции за храна

Сите сакаме да јадеме различни видови храна. Некои јадат месо, некои не, некои сакаат млечни производи, некои ги избегнуваат…

Ако некој се обиде да ве осуди за вашиот избор, едноставно игнорирајте го. Не мора никому да објаснувате што и зошто сакате да јадете. Едноставно јадете што сакате.

Не сте обврзани никому да го објаснувате вашиот сексуален живот, како и вашите ставови за бракот и децата

Секој од нас одлучува кога, како и со кого сака да живее и да има врски. Вие одлучувате дали сакате да се омажите, да живеете сами, да имате деца. Сето тоа се работи кои не мора никому да ги објаснувате.

Се разбира, ако другите ве видат како страдате, можат да ви дадат совет или да ве утешат, но немаат право да ве критикуваат или осудуваат за мислење што не се совпаѓа со нивното.

Не сте должни никому да ги објаснувате вашите верски и политички убедувања

Можеш да бидеш лев, десен, центар… Можеш да бидеш христијанин, католик, протестант, муслиман… Изборот е твој.

Секако, доколку сакате да учествувате во конструктивни дискусии, направете го тоа, но доколку вашиот избор не загрозува никого, не сте должни да давате објаснувања зошто е тоа така.

Loading...

Не сте обврзани никому да го објаснувате вашиот избор на кариера/работа

Секој има право да се запише на факултет што го сака и да си ја работи работата што сака.

Другите можеби имаат мислење дека би било подобро на друго работно место, но вие имате право на сопствен избор и никому не должите објаснување.

 

 

Не мора никому да објаснувате зошто сте сингл

Сите ние во одреден момент од животот мораме да се бориме со прашања и заклучоци зошто немаме никого, дека е време за брак и деца, кога планираме да се смириме…

Ова се навистина работи што не мора да ги објаснувате никому. Ниту на твоето семејство, ниту на твоите пријатели, ниту на некој што мисли дека е во ред да те праша „кога мислиш да најдеш некого?“

Не мора никому да објаснувате зошто сакате да уживате во својата осаменост

Ако сте тип на личност која ужива да биде сам, не мора да им објаснувате на сите околу вас зошто сакате да поминете некое време сами.

Loading...

Ова не значи дека сте асоцијални, себични или изолирани од светот. Тоа само значи дека едноставно уживате да бидете сами, ви се допаѓа вашиот простор, вашите мали ритуали, гледање филмови, слушање музика, читање книги…