Се грижите за парите и не можете да спиете? Можеби ова ќе помогне!

Сподели со своите пријатели

Можеби една од главните причини зошто парите нè загрижуваат е тоа што не сакаме да зборуваме за тоа и не сме отворени кога се грижиме за финансиите.

Loading...

Јануари никако да заврши, а повеќето луѓе веројатно чувствуваат финансиски напор откако потрошија големи суми на пари за празниците.

Што би се случило кога парите не би постоеле?

Податоците од „Money Wellness Index“ покажуваат дека околу 30% од возрасните групата од 18 до 55 години се погодени од анксиозност поради парите, без оглед на нивниот тековен приход.

Но, иако ова е проблем што ги погодува скоро сите, дури 46 проценти од луѓето сметаат дека се сами кога станува збор за решавање и управување со финансиите.

Велнес гуру Алекс Холдер, автор на „Open Up: Why Talking about Money Will Change Your Life“, откри четири чекори за совладување на овој вид финансиска анскиозност.

Што ги прави богатите посреќни од останатите, а не се парите?

1. Зборувајте за парите иако може да ви изгледа страшно

Loading...

Можеби една од главните причини зошто парите нè загрижуваат е тоа што не сакаме да зборуваме за тоа и не сме отворени кога се грижиме за финансиите.

Кога станува збор за парите, тоа е често табу тема, и отворено да се зборува за парите не треба да биде реалност. Кога ќе им покажете на другите дека исто така се грижите и чувствувате анскиозност поврзана со парите, можете да им помогнете на луѓето да се чувствуваат помалку сами. И полека да се биде свесен за она што најмногу ве загрижува во целата приказна.

Вежбањето може да нѐ направи посреќни отколку парите

2. Фокусирајте се на наоѓање на финансиско здравје

Не се споредувајте со другите и не верувајте во сè што сте виделе на социјалните мрежи, затоа што има луѓе таму кои се чувствуваат како тебе. Исто така е важно да се знае дека не постои формула за финансиските да се опоравите.

За некои, деталба сметководителна табела со сите нивни приходи и трошоци ќе им помогне да стекнат чувство за контрола, но за други тоа ќе биде само акција да се маскира анскиозноста.

Оние кои знаат со парите никогаш нема да ги направат овие работи

И тоа е добро. Како и кај сите видови анскиозност, тука не постои магична формула, но мора да си утврдите што е добро за вас.

Loading...

3. Прифатете дека никогаш нема да имате „доволно“ пари

Анксиозноста за пари ги погодува сите луѓе, без разлика дали имаат добар приход или не, жени или мажи…

5 совети кои ќе ве спасат од банкрот и научат паметно да менаџирате со парите

Да имате повеќе пари не е секогаш совршено решение. Како и секоја анксиозност, монетарната анксиозност не прави дискриминација и иако може да се чувствувате „скршени“ не значи дека сте го допреле долниот дел.

Чувството на стрес за парите може да продолжи да ве ослабува. Ако сте склони да се споредувате со другите, веројатно ќе продолжите да го правите тоа без разлика колку заработувате и секогаш ќе се чувствувате како да немате доволно.

Начинот на кој ги чувате парите во паричникот открива дали ќе бидете богати или сиромашни

4. Не дозволувајте социјалните мрежи да ве уништат

Социјалните мрежи сигурно не помагаат кога станува збор за нашата финансиска состојба. Речиси половина од луѓето на возраст меѓу 18 и 34 години се чувствуваат финансиски полошо отколку во споредба со другите – некоја славна личност или блогер чија презентација е нивна најдобра работа.

Loading...

Поради нивните „совршени“ животи, ние сме во состојба да се чувствуваме многу лошо. Но, важно е да запомните дека никаде не е совршено.

12 руски народни поговорки: „Додека парите зборуваат, вистината молчи“

Може да имате илјадници следбеници и да покажувате како вечерате во скапи ресторани и патувајќи низ светот, но ова можеби не е директен одраз на нечии финансии или финансиска благосостојба.


Leave a Reply