САД одобрија продажба на „пилешко месо“ од лабораторија

Сподели со своите пријатели

Соединетите Американски Држави стануваат втората земја во светот, по Сингапур, која го отвори патот за вештачко месо да стигне до чинијата, со тоа што во средата првпат одобрија две компании да продаваат „пилешко месо“ создадено во лабораторија.

Loading...

Американското Министерство за земјоделство ги разгледа и одобри инфраструктурните безбедносни системи на Upside Foods и Good Meat, изјави портпаролот за AFP.

Затоа, Федералната служба за санитарна инспекција на храна (FSIS) „издаде три известувања за усогласеност со објектите што произведуваат производи добиени од животински клетки“, рече тој во изјавата, а третото отиде на соработувачката компанија Joinn Biologics со компанијата „Good meat“.

„Upside Foods“ и „Good Meat“ веќе добија одобрение од Американската агенција за безбедност на храна (FDA) во ноември, додека Министерството за земјоделство минатата недела ја провери и одобри регуларноста на означување на тие производи.

„Оваа дозвола суштински ќе го промени начинот на кој месото доаѓа на нашите трпези“, рече Ума Валети, извршен директор и основач на Upside Foods и го поздрави овој „џиновски чекор кон поодржлива иднина“ во изјавата.

Џош Тетрик, ко-основач и извршен директор на матичната компанија на Good Meat, Eat Just, беше воодушевен што месото одгледано во лабораторија сега е „дозволено за продажба“.

Во 2020 година, неговата компанија беше првата што доби одобрение во Сингапур да донесе вештачко месо на пазарот.

Во мај, компанијата „Eat Just“ потпиша договор со производител на опрема за развој на огромни резервоари во кои се надева дека ќе произведува „пилешко“ и „говедско месо“ во големи количини.

Loading...

Производите на двете компании наскоро ќе ги има во неколку ресторани, уверуваат оттаму.

Францускиот готвач Доминик Крејн веќе нарачал „месо“ од „Upside Foods“ за својот ресторан во Сан Франциско по објавувањето на лиценцата.

Популарниот готвач Хозе Андрес ќе ја набави и првата американска серија од компанијата „Good Meat“, која ќе се служи во еден од неговите ресторани во Вашингтон.

Многу стартапи имаат за цел да произведуваат и продаваат таканаречено „лабораториско“ или „вештачко месо“ за да им овозможат на луѓето да јадат животински протеини со помало влијание врз животната средина отколку интензивното земјоделство и без страдање на животните.

Овие производи се разликуваат од замените од растителна основа, како што се „шницлите“ на база на соја и други состојки кои ја имитираат текстурата и вкусот на месото без содржина на животински протеини.

Но, „лабораториското месо“ е сè уште многу комплицирано и многу скапо за производство.

Затоа, други компании се свртеа кон продажба на такво „месо“ како храна за домашни миленици, но потешко им се допаѓаат отколку нивните сопственици.

Pet Foods, старт-ап во Колорадо, создава животински протеини од процес на микробна ферментација без да убива крави или кокошки.

Loading...

Производството на вештачко пилешко месо се состои од одгледување клетки извлечени од животински или оплодени пилешки јајца во биореактори и нивно хранење со хранливи материи слични на оние што ги внесуваат вистинските животни: протеини, масти, шеќер, минерали и витамини.

Благодарение на овие хранливи материи, клетките растат како во телото на животното и стануваат мускулно ткиво и маснотии.

Добиениот производ потоа се „бере“ од бурињата и се обликува во однапред дефинирани форми, како што е пилешкото бело месо.

Сепак, сè уште има прашања за вистинското влијание на оваа алтернатива врз животната средина, особено за нејзината потрошувачка на енергија и здравствената безбедност.

Неодамнешното истражување на Универзитетот во Калифорнија, Дејвис, кое сè уште не е прегледано од други научници, покажа дека сите фази на лабораториско производство на месо бараат многу енергија и испуштаат голема количина на стакленички гасови.