Овие места во кујната имаат најмногу нечистотија и бактерии

Сподели со своите пријатели

Дури и ако ракавиците за надвор изгледаат непроменети, тие можат да бидат фокусна точка за криење на сите видови бактерии во нивните пукнатини, вклучувајќи трошки и мали парчиња храна. Треба да ги миете еднаш неделно.

Loading...

Дејан Димитров, експерт за чистење и сопственик на Laundryheap, откри дека во кујната има неколку места и предмети кои содржат многу нечистотии и бактерии, а многумина го занемаруваат нивното одржување и чистење, како што е „фиоката“ под тостерот.

 

 

Фиока под тостерот

Тајната на супер тостерот е чист тостер. На секои неколку недели, во зависност од тоа колку често го користите тостерот, извадете ја и испразнете ја малата фиока одоздола.

– Прво исклучете го тостерот, исцедете ги трошките од преградата и измијте го под вода. Земете четка за заби и исчистете мали, тешко достапни делови. На крајот, измијте се со детергент за садови за да се ослободите од лепливите дамки и оставете да се исуши – објасни Димитров.

Loading...

 Ракавици за рерна

Дури и ако ракавиците изгледаат непроменети однадвор, тие можат да бидат фокусна точка за криење на сите видови бактерии во нивните пукнатини, вклучувајќи трошки и мали парчиња храна. Треба да ги миете барем еднаш неделно, но проверете ги упатствата пред миење бидејќи силиконските ракавици треба да се перат на рака, вели Дејан.

 

 

Дрвени шпорети

Бактериите влегуваат во секоја дупка и пукање на дрвениот прибор и остануваат таму доколку не ги исчистите добро. Имајте на ум дека овие бактерии често доаѓаат од сурово месо и се шират на друга храна и на површината на кујната. За да го избегнете ова, потопете ги во вода и малку водород пероксид неколку минути, а потоа исплакнете и оставете добро да се исушат, советува експерт за чистење.

 Кујнска престилка

Loading...

Маснотија, трошки и парчиња храна може да останат на престилка, па затоа е добра идеја да ги миете на секои неколку употреби.

– Доколку е многу валкано или не сакате да остане на него мирисот на готвење, натопете го во млака вода во која се додале детергент и малку оцет 15 минути, а потоа измијте го на висока температура во машина за перење – вели Димитров.

 

 

Полици за сосови и зачини

Тие често кријат прашина и истурени трошки. Темелно чистете ги со средство за чистење површини и влажна крпа на секои неколку недели.

 Микробранова печка

Loading...

Секоја недела треба темелно да ја чистите внатрешната и надворешната страна на микробрановата, бидејќи само бришењето со крпа не е толку ефикасно за отстранување на нечистотијата, заклучува Димитров, а пишува Дејли Стар.