Опасно! Овие 5 намирници немојте да ги загревате

Сподели со своите пријатели

За вработените кои носат храна од дома во пластични садови, греењето во микробранова печка на работа заштедува и време и пари. Но, не секоја храна реагира добро на загревање – или поради тоа како реагираат со бактериите додека се во тава или поради протеините што се уништуваат за време на готвењето.

Loading...

Циркулираат многу невистини за загревање храна, но овие пет видови храна, според регулативата на Комисијата за стандарди за исхрана и Европскиот совет за храна, никогаш не треба да се загреваат повеќе од еднаш.

 

 

Пилешко

Пилешкото и друга живина содржат одредена количина салмонела во нив, исто како и јајцата. Ова може да биде проблем при загревање во микробранова печка, особено, што не ги загрева сите делови од месото подеднакво. Ова значи дека некои делови од пилешкото се готват побрзо од другите, па затоа е неопходно често да го вртите месото, така што топлината продира насекаде.

Исто така, не се препорачува загревање на пилешкото поради поголемата количина на протеини во него, а кога повторно ќе се загреат, протеините се распаѓаат поинаку и можат да создадат стомачни проблеми.

Loading...

Ориз

Како се чува оризот по готвењето е поважно од загревањето, се вели во извештајот на Агенцијата за стандарди за храна. Ако се чуваат на собна температура, во спорите може да се создадат токсини, што предизвикува повраќање или дијареа, а нивното загревање нема да се ослободи од нив.

 

 

Компир

Проблемот со загревањето не е толку голем како што е со оризот, како го чувате кога го готвите. Ако го оставите да се излади на собна температура, и не го ставате во фрижидер, може да дојде до формирање на бактерии Clostridium botulinum, односно ботулизам, особено ако компирот е покриен со фолија, па кислородот не може да стигне до него. Со загревање на компирот, бактериите не се убиваат, па мора да го отстраните штом ќе се излади.

Печурки

Loading...

Печурките содржат протеини кои лесно се уништуваат од ензими и микроорганизми. Ако не се чуваат правилно, лесно се расипуваат и можат да предизвикаат стомачни заболувања по загревањето. Сепак, Комисијата за храна советува: Ако се чуваат во фрижидер не подолго од 24 часа, нема да биде проблем да се загреат печурките на препорачана температура од 70 ° С.

 

 

Спанаќ и друг лиснат зеленчук

Спанаќот и другиот лиснат зеленчук може да имаат многу висока содржина на нитрати, во зависност од тоа каде се одгледува зеленчукот. Нитратите сами по себе се безопасни, но можат да се претворат во нитрити, а потоа во нитрозамини, од кои некои се канцерогени. Ова влијае на способноста на крвотокот да носи кислород, а помалите деца развиваат нарушување познато како синдром на сино бебе. Затоа Комисијата ве советува да не го загревате спанаќот на кој било начин откако ќе го подготвите.

 

Loading...

Leave a Reply