Огромен блесок би можел да го загрози животот на Земјата

Сподели со своите пријатели

Од време на време, ѕвездите, како Сонцето, исфрлаат голема концентрација енергија која може да се види низ целата галаксија, дури и на одалеченост од неколку илјада светлосни години.

Аучниците верувале дека Земјата е безбедна, затоа што ваквите појави претежно се вржуваат за млади и активни ѕвезди. Меѓутоа, новите истражувања сугерираат дека и многу позрели ѕвезди, како нашето сонце можат да имаат вакви експлозии.

Loading...

Часовникот на апокалипсата поместен на две минути до полноќ

Доколку дојде до ваков супер блесок, тој би можел да ја оштети сета електроника на планетата. Ова всушност е прилично апокалиптично сценарио затоа што бе зелектроника секој вид комуникација ќе биде збришан и невозможен.

Настаните како овој се ретки, но сепак може да се случат, како што велат научниците на секои илјада години. Она што се апелира е авторитетите да одговорат на оваа предупредување и да ни пружат некој вид потврда дека Земјата ќе се заштити од вакво сценарио.

ТЕХНОЛОШКА АПОКАЛИПСА: Се заканува напад од најопасниот вирус во историјата на сајбертероризмот

– Нашата нова студија покажува дека ваквите феномени се редок настан, рекол Јута Јута Нотсу автор на студијата која била презентирана на состанокот на американското Астрономско здружение.

– Но, постои некоја можност да доживееме таков настан во следните 100 години, додал тој, а пренесува Индепендент.

Нотус и неговиот тим заклучиле дека „младите ѕвезди имаат вакви блесоци“ на секои недела дена.

Пет предвидувања за крајот на светот кои предизвикуваа вистинска хистерија

Loading...

– Ѕвездите како нашето Сонце тоа го прават еднаш во илјада години, просечно, навеле научниците.

Научниците не можат со сигурност да кажат ога ќе дојде до таков „супер-блесок“, но до него сигурно ќе дојде.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *