Нови мапи откриваат како изгледал осмиот континент кој се наоѓа под Пацификот

Сподели со своите пријатели

Во 2017 година, научниците го потврдија постоењето на осмиот континент на Зеландија под Нов Зеланд и водите што го опкружуваат, но се должи на фактот дека 94 проценти од континентот со површина од околу пет милиони квадратни километри е под вода, па мапирањето е многу тешко.

Сега се објавени мапи кои ја прикажуваат Зеландија многу прецизно, откривајќи го обликот на континентот и начинот на создавање пред милиони години.

Loading...

Зеландија – осмиот континент во светот

Исчезнатиот осми континент се крие околу илјада метри под површината на Јужниот Пацифик, а научниците од Институтот за геолошки и нуклеарни истражувања „GNS Science“ во Нов Зеланд објавија интерактивни мапи, што овозможува негово виртуелно истражување.

„Ние ги креиравме овие карти за да обезбедиме попрецизна, поцелосна и ажурирана слика за геолошките карактеристики на областа на Нов Зеланд и Југозападен Пацифик од кога било досега“, рече Ник Мортимер, кој го водеше проектот.

Областа на Зеландија зафаќа површина од околу пет милиони квадратни километри, што одговара на половина од површината на Австралија, но само шест проценти од континентот е над површината на водата. Тоа е дел кој ги допира Северните и Јужните острови на Нов Зеланд и островот Нова Каледонија. Остатокот е под вода и затоа е тешко да се измери континентот.

Како изгледа нуркањето помеѓу два континенти (видео)

 

 

Loading...

Мортимер и неговиот тим ја мапирале Зеландија и дното на океанот околу него, а добиената батиметриска карта ја покажува висината на планините и гребените на континентот под површината.

Исто така, се прикажани крајбрежјето, територијалните граници и имињата на најважните подводни карактеристики. Картата е дел од глобалната иницијатива за мапирање на целото океанско дно до 2030 година.

Научниците пронајдоа изгубен континент кој лежи длабоко под Балканот

 

 

Следната карта направена од научниците на ГНС ​​го покажува типот на Земјината кора што го формира континентот: колку е стара и нејзините главни карактеристики.

Постарите слоеви на Земјината кора (континентална кора) се прикажани во црвена, портокалова, жолта и кафеава боја, а океанската кора (помлади слоеви) е означена со сина боја. Црвените триаголници означуваат вулкани.

Картата, исто така, покажува каде е Зеландија во однос на тектонските плочи.

Денес ледена пустина, но на Антарктик некогаш имало живот (ВИДЕО)

Loading...

Пред дваесет и пет години, геофизичарот Брус Линдејке го измисли името Зеландија, но потоа се однесуваше на Нов Зеланд и збир на потонати делови од кората, кои се одделиле од суперконтинентот на Гондавана пред 85 милиони години.

Гондвана била формирана кога стариот суперконтинент на Пангеа се поделил на два дела. Северниот дел на Лауразија станал Европа, Азија и Северна Америка, а јужната Гондвана се поделила на Африка, Антарктик, Јужна Америка и Австралија.

Геолошките сили продолжиле да ги менуваат континентите, па Зеландија потонала 30-50 милиони години откако се разделила од Гондвана, кога најголемата тектонска плоча, Пацификот, постепено се лизгал под неа.

12 локации на кои се случуваат мистериозни, паранормални и вознемирувачки појави (ФОТО)

До 2017 година, Зеландија, како и островот Мадагаскар, се сметаше за „микроконтинент“, но Мортимер вели дека ги исполнува сите услови за статус на континен: има јасно дефинирани граници, зафаќа површина од најмалку милион квадратни километри, е над околната океанска кора има континентална кора, која е подебела од океанската.

Loading...

Затоа, новите мапи претставуваат уште еден доказ дека подводното копно е осмиот континент.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *