Најмногу младите: Третина од граѓаните веруваат во теории на заговор за коронавирусот

Сподели со своите пријатели

Дури 31% од Австријците веруваат во теории на заговор во врска со коронавирусот, според истражувањето на Институтот Маркет.

Тие веруваат дека нешто сосема друго стои зад мерките против коронавирусот.

Loading...

Покрај тој број, 27 проценти од нив не се сигурни што да веруваат, а 41% од нив се сомневаат во позадината на мерките и сметаат дека не се на место.

Забележително е дека најподложни на теориите на заговор се младите, како и поддржувачите на опозициските партии, пред се десничарската Слободарска партија (СПО), но и граѓанските опции како што се Неос и Социјалдемократската партија (СПО).

Што се однесува до последиците од пандемијата, оние што веруваат во теории на заговор се повеќе песимисти од другите и сметаат дека здравствените и економските последици се сериозни.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *