Лавров: Западот го осакати Советот на Европа

Сподели со своите пријатели

Министерот за надворешни работи на Русија Сергеј Лавров рече дека Западот го осакатил Советот на Европа без никакви шанси за закрепнување.

Loading...

– Западот го осакати Советот на Европа, не оставајќи му никакви шанси за опоравување – изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров на прес-конференција за европската безбедност.

На 15 март Русија официјално го објави своето повлекување од Советот на Европа и Европската конвенција за човекови права, наведувајќи дека ќе се придржува до одлуките на ЕКЧП доколку тие се во согласност со одредбите на рускиот Устав.

Подоцна истиот ден, PSSE едногласно усвои резолуција во која му укажа на статутарното тело – Комитетот на министри на Советот на Европа – дека Москва не може да биде членка на Советот на Европа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Руски гувернер: Ни пристигнуваат нови сили во регионот што граничи со Украина

Следниот ден, Комитетот на министри официјално го прекина членството на Руската Федерација во организацијата.