Кулеба: НАТО одлучи да се откаже од барањето Украина да го следи МАП

Сподели со своите пријатели

Украинскиот министер за надворешни работи Дмитро Кулеба денеска изјави дека НАТО одлучил да се откаже од барањето Киев да го следи Акциониот план за членство (МАП) како дел од неговиот пат кон приклучување кон воената алијанса, пренесува Ројтерс.

Loading...

„По интензивните разговори, сојузниците на НАТО постигнаа консензус за отстранување на МАП од патот на Украина за членство. Ја поздравувам оваа долгоочекувана одлука која ни го скратува патот кон НАТО“, напиша Кулеба на Твитер пред самитот на НАТО во Литванија.

Што е МАП?

На веб-страницата на НАТО е објаснето што е МАП.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Песков: НАТО ритуално го жртвува украинскиот народ

МАП е програма на НАТО за совети, помош и практична поддршка прилагодена на индивидуалните потреби на земјите кои сакаат да се приклучат на Алијансата.

Учеството во МАП не прејудицира каква било одлука на Алијансата за идно членство.

Во оваа програма моментално учествува Босна и Херцеговина.

Со одлука на Северноатлантскиот совет, земјите учествуваат во МАП со поднесување на поединечни годишни национални програми за нивните подготовки за можното идно членство.

Тие покриваат политички, економски, одбранбени, ресурси, безбедносни и правни аспекти.

Loading...

Процесот на МАП обезбедува фокусиран и искрен механизам за повратни информации за напредокот на земјите кандидати во нивните програми.

Ова вклучува и политички и технички совети, како и годишни состаноци меѓу сите членки на НАТО и поединечни кандидати на ниво на Северноатлантскиот совет за да се оцени напредокот, врз основа на годишниот извештај за напредокот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Шолц: Помошта за Украина е од суштинско значење за Европа

Клучен елемент е пристапот кон планирањето на одбраната на кандидатот, кој вклучува елаборација и преглед на договорените цели на планирањето.

Во текот на целата година, состаноците и работилниците со цивилни и воени експерти на НАТО во различни области овозможуваат дискусија за цела низа прашања релевантни за членството.

МАП беше лансиран во април 1999 година на Самитот на Алијансата во Вашингтон за да им помогне на земјите кои се стремат кон членство во НАТО во нивните подготовки.

Процесот во голема мера се потпираше на искуството стекнато за време на процесот на пристапување на Чешка, Унгарија и Полска, кои станаа членки во првиот круг од проширувањето на Алијансата по Студената војна во 1999 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  WSJ: Западот стравува од колапс на украинскиот фронт

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.