18.08.2018 12:26

Казнает австриски службеник кој не дал азил на хомосексуалец


Австриските власти за азиланти соопштија дека изрекле дисциплинска мерка на еден службеник и се извинуваат во негово име поради недоличното образложение поврзано со сексуалната определба на еден авганистански азилант кому му е одбиена молбата за азил.

Австрискиот весник „Фалтер“ објави оваа недела дека еден службеник во Долна Австрија одбил молба за азил на маж кој навел дека во својата земја го прогонуваат затоа што е хомосексуалец.

Пекар одбил да направи торта на геј пар, судот на негова страна

– Ниту начинот на кој одиш, ниту твоето однесување, ниту твојата облека не докажуваат дека си хомосексуалец, му рекол на Авганистанецот.

Мигрантот се жалел на оваа одлука. Без вложување во деталите на случајот Федералната каннелација за странци и азил соопштила дека е спроведена интерна ревизија во мајк врз основа на жалбата и дека одлуката е повлечена.

Тие навеле дека одлуката не ги задоволува стандардите во поглед на формулацијата.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments