Како кумановци помагале на страданите од земјотресот во Скопје од 1963?

Сподели со своите пријатели

Куманово прво им пружило помош на настраданите во Скопје по земјотресот од 1963 година. Иако не се знаело точно колку скопјани привремено биле засолнети во Куманово, се смета дека бројката изнесувала околу 20.000 лица.

Loading...

Куманово станал центар не само за преживеаните од земјотресот, туку и на сит екои во тоа време се нашле на патиштата кои воделе кон главниот град. Сите хотели биле преполни.

 

Околу 2.000 деца од Скопје по земјотресот во 1963 се школувале во Куманово

 

Покрив над глава и постела била најголема радост за оние што се нашле надвор од своите домови.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Квотите на факултетите догодина ќе се дефинираат врз основа на анализа на пазарот на трудот

Голем број странски туристи нашле гостопримство во Куманово.

Кумановци евакуираните од Скопје ги примиле срдечно. Ги нахраниле, им помогнале да се исчистат и што е најважно, ги окуражиле по претрпениот страв од несреќата.

Loading...

Скоро секое семејство примило по неколку евакуирани. Ги примиле како свои блиски роднини. Со тоа покажале дека се солидарни со нив и дека длабоко сочувствуваат во нивната голема трагедија.

 

Потресни сведочења на преживеаните од земјотресот во 1963

 

Животот во градот течел нормално, снабдувањето било добро. Биле преземени мерки да не се дозволи покачување на цените на производите, што ги продавале индивидуалните производители.

Поштата во Куманово било собиралиште на над 100 домашни и странски новинари, кои известувале за несреќата во Скопје. Управата на поштата сите свои простории ги ставила на располагање на странките. Секој ден се примале по 2.000 телеграми.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Квотите на факултетите догодина ќе се дефинираат врз основа на анализа на пазарот на трудот

 

Што изјавил Тито по обиколката на разурнатото Скопје?

Loading...

 

Од сите краишта на земјата пристигнувале телеграмите во Куманово. Бидејќи градот немал врска со Македонија, заради тоа што истата одела преку Скопје, сета пошта се пренесувала со специјални возила до Штип, Титов Велес, Врање и други места, а од тука се доставувала до сите делови од државата.

 

Тито ги посетил повредените од земјотресот во 1963 кои биле сместени во Куманово

 

Извор: „Наш весник“ бр. 43 (01.08.1963 година)