Главниот град на Финска го исфрла месото за да ја заштити климата

Сподели со своите пријатели

Според градската управа, месото повеќе нема да се служи на семинари, деловни состаноци, приеми и други настани во Хелсинки со цел да се намали јаглеродот во главниот град на Финска.

Loading...

Наместо тоа, градската влада планира да понуди вегетаријански јадења и локални риби од одржливи извори.

Лиза Кивела, директорката за комуникации на Хелсинки, изјави за Асошиејтед прес дека промената ќе стапи на сила во јануари и нема да важи за рестораните во училиштата и работните места, пишува Вашингтон пост.

 

 

Кивела изјави дека прописите усвоени од Градскиот совет дозволуваат и отстапувања за одредени „посети на високо ниво или слични настани“ организирани од градоначалникот на Хелсинки, Јухана Вартиаинен или високи менаџери на градот.

Новата политика, исто така, предвидува дека кафето, чајот и артиклите како што се бананите понудени на настани ќе треба да се набавуваат од производителите преку фер трговија. Покрај тоа, овесното млеко би го заменило обичното млеко, а грицките и освежителните пијалоци повеќе не можат да се служат во садови за еднократна употреба.

Loading...

Локалната власт во соопштението рече дека мерката е дел од пошироките напори „со цел да се намали влијанието на храната врз климата и да се намали количината на природни ресурси што ги користи градот“.

 

 

Градоначалникот, кој ја презеде лидерската позиција во Хелсинки во август, рече дека му е мило што градот ја задржал можноста да послужува месо во некои прилики.

„На пример, ако кралот на Шведска дојде во посета, тогаш може да се понуди каква било храна. Или некои гости кои природно имаат месо во понуда. Во тие случаи мора да има исклучоци кои ги бара здравиот разум“, рече градоначалникот во изјава за финскиот весник „Илталехти“.

Одлуката на Градскиот совет, објавена неделава, предизвика жестока дебата на социјалните мрежи за и против забраната за месо кај граѓаните и политичарите.

Законодавците кои имаат гласачи во рурална Финска, каде што ловот е популарен и каде често се служат јадења од дивеч, се особено вознемирени. Месото на домашните ирваси често им се служи на странски достоинственици.

Loading...

Финскиот институт за природни ресурси на почетокот на годинава објави дека потрошувачката на месо во земјата се намалува веќе две години по ред, бидејќи се повеќе луѓе се одлучуваат да прават хамбургери, колбаси и мелено месо од растителни производи, а не од животни.