Дали инсектите се храна на иднината?

Сподели со своите пријатели

Термити во лепче? Месен од скачки во плескавица? Печени лебарки?

Loading...

Помислата од сите овие оброци може да ви предизвика мачнина, но концептот за необично месо како основен начина на исхрана за просечната личност станува сè попопуларен.

Доколку исчезнат овие три инсекти, светот каков што го знаеме нема да постои!

На луѓето им требаат протеини во нивната исхрана за да преживеат. За поголемиот дел од светската популација, ова значи јадење месо. Кравите, свињите и кокошките се одлични извори на протеини, но нивното одгледување бара големи ресурси и има погубно влијание врз животната средина.

Конкретното сточарство има директно влијание врз намалувањето на квалитетот на водата и воздухот, загрозувајќи ја целата биолошка разновидност во океаните, но и дивиот свет на копно.

Финските пекари лансираа леб од мелени инсекти

Постојат бројни обиди да се најдат алтернативни извори на протеини кои можат да ги задоволат потребите на исхраната во светот без да ѝ наштетат на планетата. Тие извори вклучуваат растителни протеини, лабораториско месо и инсекти.

Во извештајот на Обединетите нации за 2013 година се потврдува дека одгледувањето инсекти во голем обем може да биде најефикасниот начин за да се обезбеди глобална безбедност на храната.

Loading...

Масовно изумирање на инсектите! Ќе исчезнат за неколку децении, екосистемот ќе доживее колапс (ВИДЕО)

Инсектите имаат многу придобивки како извор на храна. Прво, тие се хранливи, одличен извор на протеини и други хранливи материи. Одгледувањето инсекти исто така може да биде драматично поефикасно од одгледување добиток.

Одгледување буба бара помал дел од просторот, вода, храна и енергија што ја бараат свињите или кравите.

Застапниците на оваа идеја тврдат дека аверзијата кон конзумирање бубачки во голема мерка е поврзана со културата, бидејќи околу 2 милијарди луѓе ширум светот ги јадат редовно.

Џиновски и опасни: Нема да верувате дека овие инсекти сепак постојат (видео)

Нудењето инсекти во поатрактивни форми може да биде начин да се надмине „факторот за ублажување“.

И покрај овие позитивни откритија, постои голема сомнеж дека луѓето во западните земји некогаш редовно ќе се навикнуваат да јадат инсекти.

Исто така, постојат практични проблеми – дали е реално да се одгледуваат инсекти доволно големи за да се задоволи глобалната побарувачка.

Loading...

Дали лилјаците се опасни за човештвото? Овој цицач е домаќин на коронавирусот и еболата!

Некои дури се загрижени дека производството на инсекти може да биде штетно за животната средина, како и сегашните земјоделски практики.

Други велат дека јадењето инсекти може да биде непотребно ако се исполни ветувањето за алтернативи како што е лабораториско месо.

Иако некои намирници врз основа на инсекти се моментално достапни, можноста да се произведуваат на ниво што ќе им овозможи да станат значаен дел од западната исхрана е сè уште далеку.


Leave a Reply