Доколку исчезнат овие три инсекти, светот каков што го знаеме нема да постои!

Сподели со своите пријатели

Според најновите научни истражувања, бројот на инсекти се намалува со алармантна брзина, а целосното исчезнување на само 3 видови познати инсекти би имало неверојатно влијание врз нашите животи.

Loading...

Дури 40 проценти од видовите на инсекти ќе исчезнат во следните неколку децении.

Можеби не ви се допаѓаат инсектите и мислите дека светот би бил подобар без нив, но вистината е дека нивното исчезнување би предизвикало еколошки хаос и исчезнување на храната за луѓето и животните.

Какво влијание врз нашиот живот би било целосното исчезнување на само 3 вида инсекти познати на сите?

Без пчели, цвеќињата, овошјето и зеленчукот ќе исчезнат

Earthwatch, непрофитна организација за животна средина, ги прогласи пчелите за „најважното живо суштество на планетата“. Покрај тоа што се производители на мед, тие се главниот опрашувач на растителниот свет и камен-темелник на природните ресурси што овозможуваат создавање семиња кај растенијата.

Без транспорт на полен произведен од пчели, земјоделското производство би се намалило за неверојатни 30 проценти и дури 90% од цветните видови би исчезнале.

Иако пчелите се клучни за одржување на човечката исхрана и биолошката разновидност, популацијата на овие инсекти се намалила за 30 проценти во последната деценија и е близу до истребување во некои земји.

Loading...

Климатските промени и високата употреба на хемикалии во земјоделството се меѓу главните причини за нивното исчезнување.

Лебарките играат клучна улога во циркулацијата на азотот во природата

Лебарките се инсекти што сите ги мразат и има многу причини за тоа. Покрај тоа што се одвратни, тие се и носители на бактерии, предизвикуваат алергии и оставаат измет на места низ кои поминуваат. Сепак, се проценува дека само 20 видови од 3.500 видови лебарки кои постојат во светот ги „нервираат“ луѓето.

Далеку од градовите, лебарките се извор на храна за мали цицачи, птици и влекачи. Покрај тоа, тие консумираат супстанции кои се распаѓаат во природата, а изметот што го оставаат е полн со азот, клучен елемент за раст на растенијата.

Значи, без овие инсекти, ќе се создаде нерамнотежа во екосистемот, како во животинскиот свет, така и во растителниот свет.

Светот без муви е свет без чоколади

Мувите се инсекти со лоша репутација. Тие се поврзани исклучиво со нечистотија, пренесување на болести и досадното зуење. Сите овие карактеристики се вистинити, но мувите имаат позитивна улога за која речиси никогаш не се зборува за тоа го олеснува нашиот опстанок на Земјата.

Ако мувите ги снема, елиминацијата на разни органски отпадоци ќе им се остави само на бактериите и габите, а процесот ќе трае многу подолго.

Loading...

Покрај тоа што е неопходен фактор за рециклирање на разни видови отпад, некои видови муви се исто така активни опрашувачи на растенијата. На пример, цератопогонидите се важни опрашувачи на тропските култури како што е какаото, што овозможува чоколадото да постои.

Овие се само три инсекти кои сите ги знаеме и без кои оваа планета повеќе не би била гостопримливиот дом што го знаеме, а има многу што никогаш не сме ги сретнале иако тие работат во наша корист и што можеби никогаш нема да ги дознаеме, судејќи според суровата статистика.


Leave a Reply