Чувајте го здравјето: Зошто никако не треба да спиете со вклучена вентилација?

Сподели со своите пријатели

Во текот на летото, поради високите температури, многумина имаат проблеми со спиењето, па некои се обидуваат да се оладат така што спијат со вклучен вентилатор, но ова воопшто не е добра идеја.

Веројатно ќе ви биде поудобно да спиете барем со некој проток на воздух, но тоа не е многу добро за вас, заради прашината и нечистотијата во вентилаторот.

Loading...

Кога го вклучувате вентилаторот, прашината и честичките од полен што се акумулирале во вентилаторот уште од последното исклучување, го насочуваат воздухот кон вашето лице, а потоа влегуваат во вашите синуси.

Експертот за спиење Марк Редик објаснува дека спиењето со вентилаторот може да предизвика големи проблеми кај оние кои веќе имаат проблеми со астма, алергии или треска од сено.

Сува кожа, очи и уста

Ова не е единствената причина зошто треба да размислите за користењето вентилатор во текот на ноќта. Постојаниот проток на воздух во вашето тело може да доведе до сува кожа.

Покрај тоа, очите на некои луѓе се малку отворени додека спијат, така што честичките од прашина можат да влезат во очите, а сувиот воздух може да предизвика иритација на очите. Ако спиете со отворена уста, најверојатно ќе се разбудите со многу суво грло откако ќе спиете со вклучениот вентилатор.

Проблеми со синусите

Протокот на воздух може да им наштети и на вашите синуси, кои поради сувоста можат да создадат дополнителна слуз што може да доведе до блокада, што воопшто не е пријатно искуство.

Вкочанети мускули

Loading...

Луѓето кои спијат со вентилатор можат да се разбудат со вкочанети или воспалени мускули. Ова е затоа што концентрираниот ладен воздух може да ги затегне мускулите и да создаде грчеви.

Овој проблем е особено чест кај луѓе кои го задржуваат вентилаторот блиску до лицето и вратот. Ако се разбудите наутро со закочен врат, тоа може да се должи на вклучениот вентилатор.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *