БРЗ ТРИК: Како да разладите шише вино за три минути?

Сподели со своите пријатели

Да речеме дека сте биле „изненадени“ од гости или поради која било друга причина сакате брзо да изладите чаша вино. Сомериерот Брајан Меклинтик има неколку совети за вас…

Loading...

Чаша вино со ручек или навечер да се опуштите по напорниот ден е задоволство за скоро сите. Но, има ли полоша работа од топло вино? Мислиме дека нема. Сепак, постои начин за брзо ладење.

 

 

Сè што ви треба е длабок сад, мраз, сол и вода.

– Наполнете голем сад со вода и мраз и додадете сол. Целото шише треба да биде потопено. Тешко е да се каже точно колку сол треба да ставите, затоа ставете го од околу. Кога целото шише е потопено во вода, температурата паѓа многу побрзо – објасни сомерот Брајан Меклинтик.

Солта е важна затоа што создава хемиска реакција што ја намалува точката на замрзнување на водата, што исто така значи дека побрзо ги намалува температурите и побрзо го лади виното.

Loading...

 

 

Сомелиерот вели дека можете да го ставите шишето само во кофа мраз, но дека тогаш ладењето ќе трае малку подолго.

Leave a Reply