Бил Гејтс е загрижен дека ќе ја изгуби работата поради вештачката интелигенција

Сподели со своите пријатели

Бил Гејтс, основачот на Мајкрософт, неодамна изрази загриженост дека вештачката интелигенција може да ja преземе неговата работа, и покрај тоа што е еден од нејзините најголеми поборници.

Loading...

Во една епизода од неговиот подкаст „Unconfuse Me with Bill Gates“, тој разговараше со извршниот директор на OpenAI, Сем Алтман, каде што ги сподели своите ставови за брзината на напредокот на технологиите за вештачка интелигенција, за кои вели дека го изненадиле со нивната ефикасност.

За време на разговорот, тие допреа на теми како што се GPT-5, суперинтелигенција и видео способности кои доаѓаат на ChatGPT.

Гејтс призна дека е скептичен кон вештачката интелигенција и дека не очекува чет-ботови како ChatGPT да бидат толку способни да извршуваат сложени задачи.

Еден од најважните моменти на подкастот беше кога Гејтс го изрази својот страв дека вештачката интелигенција може да ги замени луѓето на многу работни места.

„Возбуден сум што размислувам да работам за искоренување на маларијата и да здружам паметни луѓе и ресурси за да го направат тоа“, рече Гејтс.

„Но, кога машината ќе ми каже: „Бил, оди играј играј пиклбол, јас ќе се погрижам за маларијата. Ти си бавен мислител“, станува филозофски збунувачки“, објави FirstPost.

 

Loading...

 

Покрај тоа, тој ги истакна своите напори преку фондацијата Гејтс да користи вештачка интелигенција за подобрување на условите за живеење и здравствениот сектор во посиромашните региони.

Во друг контекст, за време на појавувањето на подкастот на Тревор Ноа, Гејтс претстави визија за тридневна работна недела благодарение на вештачката интелигенција.

Тој објасни како вештачката интелигенција може да извршува задачи кои бараат многу време и напор, што ќе им овозможи на луѓето да поминуваат помалку време на работа и повеќе време да уживаат во животот“.

 

 

Loading...

Напредокот во вештачката интелигенција носи и потенцијални ризици за одредени професии.

Извршниот директор на NVIDIA, Џенсен Хуанг, ги предупреди младите да размислат за кариера во кодирањето, бидејќи вештачката интелигенција веќе игра голема улога во оваа област и се очекува да може самостојно да развива софтвер за помалку од седум минути во иднина.

Хуанг препорачува области како што се биологијата, образованието, производството и земјоделството како остварливи долгорочни опции за кариера, пишува Windows Central.

Според извештајот „Microsoft Work Trend Index“ од минатата година, 49% од учесниците во истражувањето изразиле загриженост дека би можеле да ги загубат своите работни места поради вештачка интелигенција, додека 70% изразиле подготвеност да ја усвојат и интегрираат оваа технологија во нивните работни процеси.

Ова укажува на сложена врска помеѓу пазарот на труд и развојот на вештачката интелигенција.