Труење со алкохол е честа појава во адолесценцијата. Алкохолот е лесно достапен, неговата цена е прифатлива, па младите посегнуваат по овој вид „забава“ за забави, прослави и крајот на учебната година.
– Не може точно да се каже колку алкохол треба да пие некој за да дојде до труење, бидејќи тоа зависи од индивидуата, ситуацијата и секако од тоа што се консумира алкохол – вели д-р Славица Дивjаковиќ-Никовиќ.
– Клучно е да се знае кој алкохол пиеле. Претходно имавме случаи на труење со метил алкохол, што е повеќе токсично од етил алкохолот. Не секој реагира исто на иста количина алкохол што ја внесува. Некои ќе доживеат труење со алкохол, а други нема. Ретко се случува труењето да биде масовно.
Д-р Дивjаковиќ-Никовиќ вели за тоа како се санираат и третираат последиците од алкохолна интоксикација:
– Алкохолот брзо се ресорбира во организмот. Најголемата концентрација во крвта се постигнува околу 40 минути по потрошувачката. Ако пациентот е во несвест, прва помош е индицирана со вртење на негова страна. Бидејќи тие често повраќаат во таа состојба, ова спречува аспирација, односно задушување со содржината.
Терапијата, според лекарот, зависи од видот на алкохол со кој е предизвикано труењето.
– Во случај на труење со етил алкохол, гликозата и физиолошкиот раствор се даваат наизменично со инфузија. Алкохолот делува на мозокот и го оштетува, па во тој случај тиамин се дава во инфузија. Во случај на изразена вознемиреност, можна е и употреба на бензодиазепини – објаснува д-р Дивjаковиќ-Никовиќ.
Нашиот соговорник вели за последиците од труење со алкохол:
– Најлошото што може да се случи како последица на труење со алкохол е аспирациона пневмонија, односно задушување со содржината што пациентот ја повраќа. Може да биде и фатално. Веројатно сте ги слушнале како велат „тој беше пијан, па се задуши во сон“; тоа е всушност задушување предизвикано од голтање на содржината што ја повратиле.
Лекарот наведува дека во случај на труење со метил алкохол, третманот е различен – тогаш се применува терапија со етил алкохол. Таа исто така посочува дека конзумирањето алкохол особено не се препорачува на високи температури, затоа што тогаш да се опие е многу побрзо.