7 отрови, кои секојдневно не убиваат – се кријат во колбасите, зеленчукот и дури гумите за џвакање

Сподели со своите пријатели

Прехранбените адитиви и придаваат на храната пријатен вкус, но штетат на здравјето. Направени се повеќе истражувања кои докажуваат дека тие можат да станат причина за појавата на рак и други заболувања, информира 7mednews.ru. Ви претставуваме неколку, кои се користат во прехранбената индустрија и кои сепак е пожелно да ги избегнуваме. Нивната содржина треба да е наведено на пакувањето на производите.

  1. Во листата на најопасните додатоци прво стои натриум нитрит, кои се користат при производството на месни производи – сланина, пушено месо, колбаси, суви колбаси и обезбедува природно црвена боја и пријатен вкус. Натриум нитрит го запира размножувањето на бактериите. Во услови на висока температура, сепак, на пример при подготовка на скара, тој се претвора во хемиска активно соединение кое може да предизвика тумор.

  2. Бутилоксианизол е антиоксидант кој се става, за да спречи  оксидација на производите  на мастите и маслата. Оваа супстанца може да се најде во составот на разновиден спектар производи – од растително масло до мастики и чипсови. Бутилоксианизолт е нестабилен и во организмот може да се претвори во друга супстанција која доведува до рак.

  3. Пропилгалатот е исто антиоксидант, кој е сличен на бутилоксианизола и се применува заедно со него во производите. Иако не е докажана неговата врска со ризикот од рак, експертите препорачуваат да се избегнуваат производи во чиј состав влегува.

  4. Натриум глутамат е аминокиселина која има својство да го зголемува вкусот и  квалитетот на производот и влијае на чувствителноста на рецепторите на јазикот. Се користи како додаток во салата топинги, супи, чипс, замрзнатите полупроизводи и во рестораните. Кај некои луѓе овој додаток може да предизвика главоболки и гадење, а научни истражувања покажуваат дека ги оштетува нервните клетки. По консумирањето на зачинети со натриум глутамат прехранбени производи, обичната храна изгледа темна.

  5. Аспартамит е супстанција која се користи за подготовка на диететски производи како нискокалорична десерти, мешани и газирани пијалаци. Се користи како засладувач наместо обична шеќер. Експертите се потпираат на две истражувања на експериментални животни во 1970 и 2007 година, кои наоѓаат врска меѓу него и појавата на рак.

  6. Олестра е супстанца која го заменува мастите и не содржи калории.Поминува низ дигестивниот тракт без да се вари. Негативната страна се должи на тоа дека потиснува освен апсорпцијата на мастите и на други трансмасти и хранливи материи кои имаат својство да го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.

  7. Обична сол, која е додадена речиси во секој производ. Точно е дека мала количина на натриум хлорид е потребен на организмот, но секое непотребно може да вознемири кардиоваскуларниот систем, ќе ја влоши работата на бубрезите, ќе го  зголеми крвниот притисок и ризикот од инфаркт.